Visszavonulót fúj a Fidesz, nem szavazzák meg a GVH jogkörének kiterjesztését

HírKlikk 2024. április 24. 16:20 2024. ápr. 24. 16:20

Az MSZP szerint teljességgel elfogadhatatlan lenne a GVH jogkörének bővítésére vonatkozó javaslat, hiszen az alapján a tulajdon korlátozására is jogosult lenne a vállalkozásoknál. Nem a verseny fokozását, hanem éppen ellenkezőleg: a cégek kikényszerített felvásárlását, fideszes oligarchák kezébe kerülését, és így a verseny felszámolását eredményezné – fogalmazott Facebook-posztjában Tóth Bertalan, a párt frakcióvezetője.

Bejegyzésében úgy fogalmaz, mindez nem csupán az európai uniós jogok sérelmét vetné fel, de a vállalkozás szabadságának védelmébe is ütközne.

Hozzáteszi „mára, úgy látszik, ezt a kormánypártok is belátják.”

Az MSZP ezzel kapcsolatban egyébként módosító javaslatot is benyújtott, amely szerint Magyarországon jelenleg nem érvényesülnek a jogállami garanciák, ezért a Gazdasági Versenyhivatal Kormány által javasolt jogkörbővítés nem a verseny fokozását, hanem éppen ellenkezőleg: a cégek kikényszerített felvásárlását, NER-körbe való kerülését és így a verseny felszámolását eredményezi.

Nagy Zoltán, a hivatal korábbi elnöke szerint hiába hivatkoznak a törvényjavaslat előterjesztői mintaként a német Szövetségi Kartellhivatalról szóló törvényre, egy kulcsszót máshogy fordítottak le, mivel a német hivatalnak valójában nincs lehetősége korlátozni a tulajdont.

Minderre való tekintettel a tervezett módosítás nem csupán EU-s joganyag sérelmét veti fel, de a vállalkozás szabadságának védelmébe is ütközik.

Április 9-én az igazságügyi tárgyú törvények módosítását vitatta meg az Országgyűlés. Itt a Fidesz részéről az hangozott el, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hatásköre azért bővül, mert az ágazati és a gyorsított ágazati vizsgálat eredményeként megállapított versenytorzulás kiküszöbölésére van szükség. Nagy Csaba hozzátette: preventív célból is bővül a hivatal hatásköre, mert, ha olyan piaci helyzet áll elő, amely hatósági beavatkozást igényel, a GVH az érintett ágazatban működő vállalkozást alapvető jelentőségűvé minősítheti és kötelezettségeket szabhat ki rá.

Az MSZP már akkor törvényesített bűncselekménynek minősítette a javaslatot

Harangozó Tamás, az MSZP vezérszónoka arról beszélt, a javaslat GVH-ra vonatkozó része szerint a versenyhivatal alapvető jelentőségű vállalkozásnak minősíthet piaci szereplőket, de hogy mi alapján, arra nincs kidolgozva tételes szabályozás a javaslatban. Vagyis bármi lehet alapvető jelentőségű vállalkozás, amit a GVH annak minősít – mondta.

Ezeket a cégeket a GVH üzleti titkok átadására kötelezheti, és ha úgy ítéli meg, hogy nem tudnak eleget tenni kötelességeiknek, tulajdonosukat kötelezheti a cég részben vagy egészében történő értékesítésére. Továbbá javasolhatja a cég vezető testületébe más vezető megválasztását vagy kinevezését, a tagsági részesedések más tulajdonába adását.

Értékelése szerint a javaslat nem más, mint „útonállás, törvényesített bűncselekmény".

„Ki hiszi el önöknek, hogy a magyar nép jóléte érdekében próbálnak egy hivatal kezébe olyan eszközt adni, amellyel bármilyen céget el tudnak venni a tulajdonosától?" – tette fel a kérdést.