Nemhogy új fejlesztésű, semmilyen Covid-vakcina nincs itthon

HírKlikk 2023. november 2. 19:30 2023. nov. 2. 19:30

Rusvai Miklós információi szerint a Covid-oltások egyelőre nem elérhetők idehaza, miközben több európai országban már a legújabb fejlesztésű Pfizer-vakcinákat használják. A virológus most a szezonális influenza elleni védekezést fontosabbnak tartja a Covid elleni oltásnál a rizikócsoportokba tartozó embereknél.

A 70-80 év feletti, sokszervi betegségben szenvedő, vírusokra érzékeny, idősotthonokban élő embereknek és a várandós kismamáknak azt javasolja, kérjék az influenza elleni védőoltást. Bár hozzátette, a vírus ugyan nem juthat be a magzatba, a láz azonban nagyon súlyos problémákat okozhat neki.

A virológus tájékoztatása szerint az idei influenza elleni védőoltás már elérhető a háziorvosoknál, így bárki bármikor kérheti – mondta az Inforádióban.

A Covid-oltások felvételét ugyancsak a rizikócsoportoknak ajánlja, elsősorban a légúti allergiában szenvedőknek, a keringési és szívproblémákkal küzdőknek, valamint az idősotthonok lakóinak lenne érdemes kérniük, de információi szerint jelenleg nem elérhetők Magyarországon a koronavírus elleni vakcinák.

Mint mondta, ő maga is megpróbálkozott az oltásra való jelentkezéssel, de nem járt sikerrel – az internetes felületen visszakapott válasz szerint nem jogosult rá, pedig 70 éven felüli.

A víruskutató emlékeztetett, hogy Magyarország elvileg 300 ezer adagnyi oltóanyagot kapott az EU-tagállamok rendelkezésére bocsátott 10 milliós mennyiségből.

Forrás: InfoRádió