A brüsszeli bokszzsák visszaüt?

Nagy András 2019. február 27. 17:20 2019. feb. 27. 17:20

Ha Soros György feltesz egy videót, az nem üti meg Orbánékat. Ha azonban az Európai Néppárt megy szembe a Fidesszel, az már tud fájni a miniszterelnöknek – nyilatkozta a Hírklikknek Pulai András, a Publicus Intézet stratégiai igazgatója.

A napokban sokan, sokféleképpen próbálták cáfolni a kormány újabb óriásplakátjait, rámutatva, hogy Orbánék megint a jól bevált migránsozós összeesküvés-elmélettel támadnak a magyar választókra. Azt még nem tudni, hogy milyen sikerrel, ugyanakkor a korábbi tapasztalatok (és a kutatási adatok is) azt mutatják, hogy az álvalósággal szembemenő kommunikációra ma kevésbé fogékonyak az emberek.

A Soros-Juncker-féle kormányzati kommunikációs attak, vagyis az EP-választási kampány kapcsán felmerül, hogy mit tehet az orbáni propagandával szemben „Brüsszel”, vagyis az Európai Unió az előttünk álló hónapokban. Pulai András elemző szavai szerint az idei kampány fordulatot hozhat az unió kommunikációjában is, aminek a hazai választásokra is kihatása lehet.

A Publicus Intézet stratégiai igazgatója úgy látja, bár az EU évek óta a bokszzsák szerepében volt, amelyben csak tűrte, hogy a magyar kormány ott üsse és rúgja ahol csak akarja, ebben mintha változás kezdene lenni. Persze arra Pulai sem számít, hogy Brüsszel holnaptól ugyanazt a radikális, populista és demagóg hangnemet fogja megütni, mint Orbánék.

Ugyanakkor az jelzésértékű szerinte, hogy miközben korábban rendre csendben maradtak, ma már egyre gyakrabban előfordul, hogy európai politikusok nyíltan elmondják az álláspontjukat Orbán Viktorról, a NER-ről, illetve az EU érdekeit sértő magyar kormányzati politikáról. Példaként említette Baden-Württemberg miniszterelnökét, aki a minap egyszerűen nem volt hajlandó fogadni Szijjártó Péter külügyminisztert.

Amikor hús-vér európai politikusok a valós politikai térben kezdenek el konkrét üzeneteket megfogalmazni Orbánékkal szemben, akkor kezd a sztori izgalmassá válni – véli Pulai, aki szerint az igazán érdekes az lesz, ha a Fidesz eddigi európai ernyőszervezetét jelentő Néppárt stratégái arra jutnak, hogy jobban szerepelhetnek az EP-választáson Orbán nélkül, mint vele.

Az, hogy Orbánnak néhány napja alá kellett írnia Egyiptomban azt a nemzetközi biztonsági egyezményt, amely kimondja, hogy „védelmet nyújtunk a menekülteknek és támogatjuk őket”, Pulai szerint szintén abba az irányba mutató jel, hogy Orbán európai szövetségesei megelégelték a Fidesz felemás kommunikációját, és hajlanak arra, hogy nyílt színvallásra kényszerítsék a magyar kormány évek óta kettős beszédet folytató tagjait.