A Donáth-féle karaktergyilkosság anatómiája

Németh Péter 2019. augusztus 8. 07:25 2019. aug. 8. 07:25

Azt mondja Havas Henrik a Hírklikknek adott interjújában - szombaton lesz olvasható -, hogy itt lenne az ideje a magyarországi karaktergyilkosságok gyakorlatáról könyvet írni. A médiaszemélyiség természetesen a rendszerváltás utáni időkre gondol, azokra az esetekre, amelyeket a Fidesz gépezete indított el, és amelyeket ma már minden olyan esetben csúcsra járat, amikor úgy véli: politikai hasznot remélhet tőle.

Tudjuk: klasszikusan a karaktergyilkosság 2006-ban indult el, mégpedig Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde kapcsán, pedig akkoriban még messze nem rendelkezett annyi felülettel az akkori ellenzéki, mostani kormánypárt, mint manapság. De lényegében kezében volt a közszolgálati rádió, ahonnan elindította az akciót, amely aztán végigsöpörhetett a teljes magyar nyilvánosságon. A technika olyannyira bevált, hogy Gyurcsányt a lemondásig tudta üldözni, és azóta is cipeli magán annak terheit, a jelek szerint soha nem múló sebeket ejtett rajta.

A Fidesz hatalomba kerülése óta jelentősen megnőttek a lehetőségei; kereskedelmi televíziók, rádiók, nyomtatott lapok, online újságok, közterületi reklámok és persze az állami tévé, rádió, távirati iroda állnak készenlétben, hogy végrehajtsák a központi utasítást. Pontos gépezettel van dolgunk, amely az adott jelre elindítja a hadjáratot, többnyire azt is megtervezve, melyik orgánum mikor lép be a harcmezőre, és milyen kötelező kifejezéseknek kell uralniuk a médiát.

Többször írtuk már, mutattuk be ezt a rendszert, de nem elégszer. Pedig szükség lenne rá, hogy az emberek átlássák miként manipulálják őket, és hogyan próbálják szétmarcangolni a kiszemelt áldozatot. Most éppen Donáth László az áldozat, a volt szocialista országgyűlési képviselő, evangélikus lelkész. Illetve valójában mégsem ő, hiszen már nem politizál aktívan, hanem a lánya, Donáth Anna, aki viszont nagyon is: a Momentum egyik vezetője, és Európa-parlamenti képviselő.

Az ügyet, amiről szó van a TV2 indította el, de álljon itt illusztrációként, hogy miként csatlakozott rá a jobboldal:

Zaklathatott a szocialista lelkész, a momentumos Donáth Anna apja (BorsOnline) Botrányos történetek szivárogtak ki az egyik fővárosi szeretetotthonból: az egyik ott dolgozó lelkész több alkalmazottat is zaklathatott, az érintettek viszont nem mertek lépni az ügyben.

A szoci lelkész, a momentumos Donáth Anna édesapja szexuálisan zaklathatott nőket (888.hu) Donáth Lászlóról, az MSZP volt országgyűlési képviselőjéről botrányos történetek szivárogtak ki.

Zaklathatott a szocialista lelkész (Hír TV) A Magyar Nemzet cikke szerint az egykori szocialista képviselő, Donáth László lelkészként visszaélt a hatalmával.

Zaklathatott egy szeretetotthonban a szocialista lelkész, Donáth Anna édesapja (PestiSrácok) Botrányos történetek szivárogtak ki az egyik fővárosi szeretetotthonból: az egyik ott dolgozó lelkész több alkalmazottat is zaklathatott, az érintettek viszont nem mertek lépni az ügyben. 

Zaklathatott a szocialista lelkész, a momentumos Donáth Anna apja (Lokál) Botrányos történetek szivárogtak ki az egyik fővárosi szeretetotthonból: az egyik ott dolgozó lelkész több alkalmazottat is zaklathatott, az érintettek viszont nem mertek lépni az ügyben. 

Zaklathatta a szeretetotthon dolgozóit a szocialista lelkész (MagyarHírlap) Az egyik érintett feljelentette a korábbi MSZP-s politikust, Donáth Lászlót.

Zaklathatott a szocialista lelkész (MNemzet) Az egyik budapesti szeretetotthonban dolgozó Donáth László több alkalmazottat is zaklathatott, az érintettek azonban nem mertek lépni az ügyben.

Zaklathatott a szocialista lelkész, a momentumos Donáth Anna apja (Origo) A TV2 Tények úgy tudja, az egyik fővárosi szeretetotthon dolgozója feljelentést tett az ügyben.

Azóta persze már a baloldal, vagy a független újságok is beszámoltak az esetről, amely esetnek a részleteit egyelőre senki nem ismertette. És itt érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy ténylegesen hogyan működik a karaktergyilkosság.

Az itt feltüntetett beszámolók néhány sorából is kiviláglik: nincs bizonyosság a történetben, csak feltételezés. Az viszont mindenütt: a Fidesz-központ által meghatározott szó, a Donáth-ügy kulcsszava a zaklatás, amely mindenhol megjelenik, feltételes módban persze. Innen indul ki a terv készítője, majd másik fontos elem a volt MSZP-s országgyűlési képviselő megemlítési, míg a harmadik Donáth Anna hírbe-hozása. E három rész alkotja a karaktergyilkosság alapját, e három résznek kell szerepelnie valamennyi közlésben, abban már szabadságot kapnak a szerkesztők, hogy milyen sorrendben említik meg ezeket az elemeket.

Hogy ténylegesen zaklatott-e Donáth László, innen kezdve már lényegtelen, mert nem az igazság a fontos, hanem a lejáratás. A fontossági sorrend is kitapintható: az első helyen tulajdonképpen Donáth Anna áll, annak inszinuálása, hogy milyen családból származik, korántsem lehet tiszta ő maga sem, aztán a szocialista párt lép a második helyre, vagyis annak sugallata, hogy ez a párt ilyen emberekből áll, végül csak a harmadik hely van magának a főhősnek szánva, Donáth személye csakis annyiban érdekes, hogy szocialista képviselő volt és Donáth Anna édesapja.

A történet szinte lényegtelen. Az igazságtartalma főként. Újságunk hosszan beszélt Donáth Lászlóval, de felhatalmazást nem kapott arra, hogy erről beszámoljon a nyilvánosság előtt. Annyit már olvashattak tőle másutt, hogy cáfolja a vádakat, illetve megemlíti, hogy a támadások hegye valójában a lánya ellen irányul.

Donáth azzal hárította el egyébként a válaszadást, hogy fogalma sincs milyen további támadásoknak lesz kitéve, merre kanyarítják a történetet. Természetesen – éppen a Fidesz gyakorlatából kiindulva – a Hírklikk nem ért egyet a hallgatással, bármekkora médiafölénnyel is rendelkezik a Fidesz, de akceptálnunk kell Donáth érveit is.

Nem szívesen tesszük, de a teljesség kedvéért muszáj leírnunk: azzal támadják a lelkészt, hogy az általa alapított szeretet otthonban, a főváros III. kerületében zaklatott egy alkalmazottat, egy takarítónőt, aki ezért feljelentést is tett. Donáth szerint konfliktus valóban volt, de szó sem volt szexuális zaklatásról, sem az említett hölggyel, sem másokkal, sem akkor, sem más alkalmakkor. Márpedig a jobboldal most ebbe az irányba építi a sztorit, természetesen ezt is szigorú felügyelet alatt, és tervszerűen.

Hogy az ilyen karaktergyilkosság ellen miként lehet védekezni, annak még nincs meg a receptje. Hivatásunknál fogva hiszünk benn, hogy nem a hallgatással.