Akadozik a Fidesz kommunikációs gépezete – De náluk a Kubatov-lista

N. Vadász Zsuzsa 2019. október 13. 11:17 2019. okt. 13. 11:17

„Mindenképpen szoros lesz a küzdelem Budapesten és jó néhány nagyvárosban, ahol kiegyenlített a helyzet. Egy biztos: az összefogás kedvezőbb helyzetbe hozta az ellenzéket, mint amilyenben bármikor az elmúlt kilenc évben volt” – véli Horn Gábor a Rebublikon Intézet vezetője. A délelőtti részvételi adatok a szokásosnál némileg nagyobb aktivitást mutatnak, s nem kizárt, hogy megdől az eddigi rekord. A korábbi szabaddemokrata kampányfőnök szerint akadozni látszik a Fidesz kommunikációs gépezete, de azt nem tudhatjuk, mennyire hatékony a mozgósításuk. Mindenesetre Karácsony Gergely elvégezte, amit el kellett végeznie, s „ezidáig tőle nem látott hihetetlen állóképességgel bírta a gyűrődést”.

A szombat elég lanyhának tűnt, az egy győri tüntetést és a Városháza „elfoglalását” leszámítva. A Fidesz sunnyogva mélyen hallgatott. Ez melyik oldalnak kedvezhet?

Ami a Fideszt illeti – könnyen lehet, hogy a saját a számaik alapján azt látják, hogy közvetlen eszközökkel is el tudják vinni az övéiket szavazni. Mi nem látjuk a mozgósításukat. Nem tudjuk, milyen erővel működik a Kubatov-lista – ebből a nyilvánosság nem sokat lát. Ezzel együtt is eléggé érthetetlen a Fidesz utóbbi időben tapasztalt passzivitása. Mintha elszenvednék azt, ami velük történik, pedig ennek az ellenkezőjét szoktuk meg tőlük. De most mintha maguk sem tudnák, hogy mi történik.

Borkai lemondott sajtótájékoztatója nem egyedi eset volt, szombaton is volt ilyenre példa. Akadozni látszik a Fidesz kommunikáció gépezete. A mozgósítás miatt azonban nem lehet megbecsülni az eredményt – ha a Fidesz el tudja vinni a urnákhoz a hívő tagozatának mintegy 2,5 milliós táborát, akkor lehet az eredmény a „szokásos”. Egy biztos, hogy Budapesten Karácsony Gergely elvégezte, amit el kellett végeznie, mindent megtett, ami belefért. Őszintén szólva, ezidáig tőle nem látott hihetetlen állóképességgel bírta a gyűrődést.

Tehát a választás előtti nap történéseiből ne vonjunk le sok következtetést?

Tény, hogy nem nagyon pörögtek fel a dolgok tegnap, de azért hozzá kell tenni, hogy az elmúlt napokban, hetekben eléggé lettek pörgetve. Nem csodálkoznék azon, ha a részvételi arányok megdöntenék az eddigi rekordokat. Mint tudjuk, általában 50 százalék alatti részvétel szokott lenni a helyhatósági választásokon.

A beszélgetésünk idején még csak a kilenc órai adatok álltak rendelkezésre. Akkor országosan 7,2 százalékos volt a részvétel. Ez magas vagy alacsony?

A szokásosnál némileg nagyobb aktivitást mutatnak ezek a számok. De nem jósolnék részvételi adatokból, hiszen egyszer már az elemzők – köztük én is – ráfáztunk arra, hogy úgy számoltunk, hogy a magasabb részvétel a baloldalnak kedvez. Tavaly, a parlamenti választásokon ugyanakkor kiderült, hogy a Fidesz mozgósítási gépezete kiválóan működő rendszer, s főleg vidéken sokkal nagyobb számban vitték el az embereket szavazni, mint gondoltuk. Budapest kivétel volt: a fővárosban a magasabb részvétel az ellenzéknek kedvezett.

Budapesten csak 5,72 százalékos volt a részvételi arány reggel kilenckor...

Ebből még messzemenő következtetéseket nem lehet levonni. Mindenképpen szoros lesz a küzdelem Budapesten és jó néhány nagyvárosban, ahol kiegyenlített helyzet. Egy biztos: az összefogás kedvezőbb helyzetbe hozta az ellenzéket, mint amilyenben bármikor is volt az elmúlt kilenc évben.

Mi volt a kampány legabszurdabb momentuma Ön szerint?

Számomra az a jelent, amikor Tarlós bömbivel beleüvölt Tordai Bence képébe. Ahogy egy ősz, hetven feletti öregember egy fiatal képébe ordít. S erre Tarlósnak készülnie kellett, hiszen kéznél kellett lennie egy bömbinek. Amit – a korábban legalábbis nagy betűkkel rávésett figyelmeztetés szerint – tilos közvetlen közelből használni, ugyanis halláskárosodást okoz.  

És mi volt a legelítélendőbb eleme a kampánynak?

A korrupciós háló, amit a kampány felfedett. Számomra nem a kurvázós Borkai a leginkább problémás része a botránynak (ez az ő dolga, bár egy magát kereszténynek gondoló párt egyik vezetőjétől nem ezt várná el az ember), hanem az, ami felfesleni látszik. Azaz a teljes korrupciós háló, ami mindent és mindenkit átsző, a vendéglátóstól az ügyvéden át az önkormányzati földekig. Ez egy látlelet a Fideszről.

Mi tartott a legpozitívabb momentumnak?

Az előválasztást. Azt, hogy végre volt egy politikai innováció, hogy végre az ellenzék meg tudta úgy oldani a problémáját az együttműködés jegyében, ahogy azt kell. Ez történt a fővárosban és a IX. kerületben is, ahol szinte megoldhatatlan problémát oldottak meg előválasztással. A nagy tanulság pedig az, hogy érdemes a választókra bízni a feladatokat. Az előválasztás a kampány szempontjából is jó volt, hiszen január óta kampányüzemmódban van Karácsony Gergely és csapata – aminek köszönhetően nincs olyan budapesti, aki ne ismerné az ellenzék főpolgármester-jelöltjét.