Annak nincs értelme, hogy minden héten Orbánról vitatkozzanak

HírKlikk 2019. március 17. 06:01 2019. márc. 17. 06:01

Orbán olajat öntött a tűzre, amikor komolyan felmerült, hogy pártját eltávolítják a konzervatív pártcsaládból, ám most visszakozott – egy kicsit. Ugyanis a bocsánatkéréssel párhuzamosan egyértelművé tette, hogy nem kíván változtatni politikáján, márpedig a bírálók évek óta azt vetik a szemére, hogy leépíti a demokráciát és a jogállamot.

A Süddeutsche Zeitung szerint a magyar miniszterelnök legutóbb a plakátkampánnyal váltott ki felháborodást, majd hasznos idiótáknak nevezte azokat, akik ellene fordultak. Az ügy vége a jövő szerdán a kizárás lehet. Juncker a levél ellenére változatlanul azt mondja, hogy Orbánnak immár semmi keresnivalója az EPP-ben.

Hasonlóképpen foglalt állást Söder, a CSU elnöke is, aki fontosnak nevezte a gesztust, ám azt is kifejtette, hogy a Néppárt értékközösség és az értékek nem képezik vita tárgyát. Vagyis a magyar politikusnak hosszú távra el kell döntenie, melyik úton akar járni. Annak nincsen értelme, hogy minden héten erről menjen a vita.

A kulcskérdés a bizalom és a kárörvendő poszterek csupán a hatalmas jéghegy csúcsát jelentik. Egy idős európai diplomata úgy nyilatkozott Budapesten: ő még olyat nem látott az eltelt évtizedek során, hogy egy tagállam úgy gátolná a vitatott uniós döntéseket, ahogyan azt Magyarország egyre-másra teszi. Lásd, amikor megtorpedózta az EU és az Arab Liga közös állásfoglalásának elfogadását, de ugyanide tartozik, hogy Ukrajna közeledése ellen lép fel a NATO-ban. A szakember szerint sok híd épült már a magyarok számára, de azok még egyiken sem keltek át.

Közben sorra látnak napvilágot a reakciók, hogy a magyar levél nem old meg semmit. Engel, a luxemburgi konzervatívok vezére alapvetően azt nehezményezi, hogy Orbán nem a politikájáért kért elnézést, szerinte így nem ér semmit sem a dolog.

Forrás: Hírklikk