Az exportőr nyer, az utazó veszít, az MNB hallgat

Lovász Péter 2019. szeptember 1. 17:23 2019. szept. 1. 17:23

Kutya drága mostanság minden idegen pénz, az euró, a dollár, a svájci frank, még a kuna is. A szakértők sorra-rendre magyarázzák, hogy miért esett hanyatt a forint, s így már biztos lehetek benne, hogy a kínai-amerikai kereskedelmi háború nem tesz jót a pénzünknek, ha a német gazdaságról vészhírek érkeznek, az is bajt okoz, s minthogy nálunk derűre-borúra lehet olcsó hitelt felvenni, az sem vonzza a forintbefektetőket a nagyvilágból.

Az MNB hallgat. Amint megtudhattuk sok-sok híradásból, az MNB-nek már évek óta nincs árfolyamcélja, ez nem lévén része a magyar monetáris politikának.Az inflácó ellenőrzése és a forint értékállósága ugyan törvény szerint a jegybank kötelessége, s az is tény, hogy az árfolyamváltozások erőteljesen befolyásolják a hazai árszínvonalat. Ámde a banknak árfolyamcélja akkor sincsen. Unortodox gazdaságpolitika.

Békesi László volt pénzügyminiszter a Galamuson megjelent interjúban mondta a következőket még 2014-ben: „Ha a kormány, illetve a jegybank elnöke azt mondja, hogy nekünk nincs árfolyamcélunk, nem érdekes, hogyan alakul az árfolyam, majd a piac el fogja dönteni; nem törődünk azzal, nem fogunk semmilyen eszközt bevetni azért, hogy az árfolyamot erősítsük, hogy kordában tartsuk, sőt; az árfolyamromlás ellenére még mindig van tere a kamat csökkentésének; nos, ez olyan verbális üzenet, amely azt jelenti, hogy emberek, ide lőjetek! Romlani fog a forint árfolyama, tessék shortolni, de keményen! Aki ezt kockázat nélkül tudja megtenni, az hatalmas pénzeket, profitokat kaszál rövid távon“

Ez az interjú évekkel korábban, más kamatok időszakában készült, (a jegybank jelenleg csak nagyon alacsonyan tartja az alapkamatot, és a növekedés érdekében túl engedékeny a monetáris politika) de  Békesi László MNB-re vonatkozó lényeges megállapításai hihetőleg most is érvényesek. Hanem az unortodox gazdaságpolitika atyját és művelőit ez ma sem nagyon érdekli.

Az exportőr nyer, mert euróért eladott portékájáért több forintot kap. A külföldre tartó turista szentségel, mert utazása megdrágul. Az MNB hallgat, mert nincs árfolyamcélja.

A belföldi árszínvonal pedig csendesen emelkedik.