Egy kis kerítéssel nem lehet megvédeni Európát

HírKlikk 2019. május 11. 09:57 2019. máj. 11. 09:57

Sajnálatosnak tartom, hogy Trócsányi László megfutamodott, és nem mer velem kiállni vitázni Magyarország és az EU jövőjéről, de érthető, hiszen a Fidesznek nincs is európai parlamenti választási programja. Feltehetően ezért nem képviselteti magát a Fidesz egyetlen nyilvános európai parlamenti vitán sem.

Ha már ez a Fidesz és Trócsányi hozzáállása, akkor tegyük világossá az alábbiakat: politikai vitára való kiállással nem nekem tenne szívességet a Fidesz, hanem a magyar választóknak, vagyis a vita ellehetetlenítésével, a megfutamodással éppen a magyar választókat becsülik le.

Trócsányi stílusában válaszolva, ha az álságos, hogy valaki úgy szerepel az EP-listán, hogy a mandátumot a későbbiekben nem kívánja átvenni, akkor Orbán Viktor és Semjén Zsolt jelenlétét a kormánypárti listán vajon hogyan minősíti? 

Az a megközelítés, hogy a migráció kérdéséről eltér az álláspontunk, és ezért szerintük felesleges vitáznunk, teljességgel logikátlan, hiszen vitázni pont akkor kell, ha valamiben eltérő az álláspontunk. És akkor tegyük újra egyértelművé az álláspontunkat. A migráció problémája valóban létezik, de ez csak a tünete a világban tapasztalható egyenlőtlenségeknek, a szegénységnek, a klímaváltozásnak, az ivóvíz hiányának, a helyi háborúknak.

A Fidesz ezekkel a valós problémákkal nem akar foglalkozni, nem akarja ezeket megoldani, mert a félelem és a gyűlöletkeltés fenntartásában érdekelt. A megoldás pedig csak közös, együttműködésen alapuló lehet.

Az Európai Uniót ezért két egyenértékű gondolatnak kellene vezérelnie a jövőben: egyfelől Európa békéjének és biztonságának fenntartása, másfelől a humanizmus. Tehát meg kell erősíteni Európa határainak védelmét, és markánsabb szerepvállalás kell Európa környezetében, határozottabb fellépésre van szükség a Közel-keleti béke megteremtésében.

Ugyanakkor Európa nem lehet idegenellenes és nem hagyhatja magára a háború elől menekülő családokat. Európa százszor nagyobb, mint Magyarország, egy kis kerítéssel nem lehet megvédeni Európát, ezért mi – Orbán Viktorral szemben – azt támogatjuk, hogy az Unió erősítse meg külső határainak védelmét, és így közös erővel akadályozzuk meg az illegális migrációt.

Azt támogatjuk szövetségeseinkkel együtt, hogy legyen önálló és minden technikai eszközzel felszerelt határvédelem a Balkántól az Atlanti óceánig. Európán kívül az a feladat, hogy az Unió helyben segítse a nehézségekkel küszködő országokat, azaz elérje, hogy a menekültek el se induljanak. Európán belül pedig a szociális igazságtalanságokat kell mérsékelni. 

És bár a migráció nagyon fontos kérdés, de jóval fontosabb, hogy Európa az európai egység és az unió kínálta előnyöket – azt a sok-sok milliárd forintot, amelyet az unió Magyarországra küld, az emberek mindennapi gondjainak megoldására fordítsuk. Hogy ezekből a forrásokból több jusson az egészségügyre, az oktatásra, a megélhetést biztosító nyugdíjra, munkahelyteremtésre – magyarul arra, hogy Európa nyugati és keleti fele között ne nőjön a szakadék, hanem csökkenjen.

Megértem ugyanakkor, ha Trócsányi Lászlónak nincs magyarázata arra, hogy a Fidesz miért hagyja el az európai centrumot, miért csatlakozik a jobboldali szélsőségesekhez, miért nem támogatja az Európai Ügyészséghez történő csatlakozásunkat, miért ellenzi a Szociális Európa megvalósítását. Ebben az esetben azonban az lenne helyénvaló, ha ezt tenné egyértelművé a magyar emberek számára. Ha időközben Trócsányi és a Fidesz mégis meggondolná magát, és lenne bátorsága kiállni velem vitázni, úgy én továbbra is készen állok.

Szerző: Tóth Bertalan