Emelkedik az ápolási díj összege

HírKlikk 2018. november 29. 13:38 2018. nov. 29. 13:38

Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár expozéjában kifejtette: a javaslattal a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatások terén az előző években megkezdett átalakításokat folytatják.

Az otthonápolással kapcsolatban kiemelte: a tartósan beteg, súlyosan fogyatékos hozzátartozójukat a nap 24 órájában otthon ápolók közül azok, akik nem tudnak napi 4 óránál hosszabb keresőtevékenységet folytatni, ápolási díjat kaphatnak, a mostani előterjesztés pedig ennek az ellátásnak 15 százalékos növelését tartalmazza, amit az elkövetkező 3 évben további 5-5 százalékos emelés követ.

A hozzátartozóikat ápolók esetében pozitívan megkülönböztetik az önmagukat ellátni nem tudó, súlyosan fogyatékos és tartósan beteg gyermekükről gondoskodó édesapákat, édesanyákat: bevezetik a gyermekek otthongondozási díját, amelynek összege januártól bruttó 100 ezer forint, de lépcsőzetes emeléssel 2022 januárjától az akkori minimálbérhez illeszkedik majd.

Az ápolási díj a nyugellátás szempontjából szolgálati időt jelent, a módosítással pedig megteremtik annak lehetőségét, hogy a megváltozott munkaképességű személyek ellátásai esetében is biztosítási időnek számítson - ismertette.

Arról is beszélt, hogy a megváltozott munkaképességű, fogyatékossággal élő személyek foglalkoztatási rátájának további javítása érdekében 2019 januárjától átalakul a rehabilitációs kártya használatának szabálya, így a járulékkedvezményt közvetlenül a munkáltató érvényesítheti.

A hajléktalanellátással, azon belül a férőhelybővítéssel ugyancsak foglalkozó törvényjavaslat megteremti annak lehetőségét, hogy ott, ahol nem kötelező átmeneti intézményt fenntartani, a nappali melegedőt fenntartók a nappali intézményhez kapcsoltan alakíthassanak ki külső férőhely formájában lakhatási szolgáltatást - tájékoztatott Fülöp Attila.

Az államtitkár kitért a szociális étkeztetés kérdésére is, jelezve, a cél, hogy a szolgáltatás valóban a rászorulókat érje el. A népkonyha ételadagszáma és az ezzel járó állami kiadások "rohamos növekedése" arra enged következtetni, hogy ez a cél a jelenlegi szabályozás mellett nem teljesül, ezért a törvényjavaslat szigorít: meghatározzák a befogadott ellátotti létszámot, ettől kezdve pedig az egyházi és civil fenntartók esetében csak az ellátotti létszám miniszteri befogadása után lehet bővíteni a kapacitást - mondta.

A fogyatékossággal élők nagy létszámú intézményeinek kiváltásáról szólva közölte: az intézményes kultúra lebontására törekszenek.

Az indítvány az örökbefogadás területén is változást hoz: 2020-tól örökbefogadói díjat vezetnek be, amely a gyed összegével azonos támogatást nyújt 6 hónapon át a gyermeket újonnan örökbefogadó családoknak. Azoknak, akik az örökbefogadói díjhoz szükséges biztosítási díjjal nem rendelkeznek, kibővítik az örökbefogadó gyes-jogosultságát - fejtette ki Fülöp Attila.  

Hozzátette: szintén 2020-tól egyszeri anyasági támogatásban részesülhet minden örökbefogadó, aki a gyermeket egy évnél rövidebb ideje neveli, függetlenül a gyermek életkorától. Emellett a nevelt gyermek után is igénybe vehető lesz a gyed.

A gyermekbántalmazások megelőzése érdekében tovább szigorítják a gyermekek sérelmére bűncselekményt elkövetőkre vonatkozó foglalkozási tilalmak körét és időtartamát.

Végül a javaslat rendelkezik a javítóintézeti nevelésre ítélt és letartóztatásukat javítóintézetben töltő fiatalkorúak rehabilitációjának, önálló életkezdésének a segítéséről például a képzési kötelezettség módosításával.

Forrás: MTI/Hírklikk