EP: a DK sikerei, Orbán kudarcai

Gréczy Zsolt 2019. július 5. 08:54 2019. júl. 5. 08:54

Orbán Viktor törött kézzel dörzsöli a véres orrát, de nyugalom, ő így szokott győzni. Jelöltjei elbuktak minden poszton, visegrádi haverjai nem nyertek semmit, és minden poszton az Orbán-kormány politikai ellenfelei ülnek. Ráadásul a Gyurcsány Ferenc vezette DK adja az egyik alelnököt az Európai Parlamentben. Íme a bukta, néhány pontba összeszedve.

"Európa erős embere", ahogy önmagáról állítja, a következőket érte el az Európai Unió helyezkedési versenyében.

1. Sikerült blokkolni, hogy a Bizottság elnökévé válasszák Manfred Webert, aki azonban a Fidesz főnöke maradt a néppárti frakcióban, és nyilván hálás lesz azért, hogy Orbán a visegrádiakkal közösen betette a botot a küllők közé.

2. Nem lett a Bizottság elnöke a „Magyarországot nem tisztelő” Frans Timmermans sem, akiről azt gyanítjuk, inkább Merkel "játéka" volt egy hatalmi játszmában, mint valódi jelölt.

3. A két, úgynevezett csúcsjelölt megbuktatásával meglehet, az egész csúcsjelölti rendszer tönkrement. De hogy ez jól van-e így, működés közben kiderül.

4. A Bizottság új elnöke a Fidesz sajtója által összerugdalt Merkel egyik bizalmasa lehet. Ursula von der Leyen kétségkívül hétgyermekes anya - ennyi jutott Orbánnak eszébe róla - de most jön a lényeg: ugyanazt akarja, amit a DK, Európai Egyesült Államokat. Menekültet fogadott be az otthonába, mint a Gyurcsány-család. Támogatja a melegházasságot, sőt, azt is, hogy a melegek gyermeket fogadhassanak örökbe. Bírálta az Orbán-kormányt, amikor vízágyút használt a menekültek ellen. És ami mindennek az alja (vagy teteje), egy szervezetben dolgozott Soros Györggyel. Ráadásul a hírek szerint az Orbánt ki nem állható Macron javasolta a posztra a német miniszter asszonyt.

5. Az Európa Tanács új elnöke az Orbán-kormányt korábban ugyancsak bíráló Charles Michel lesz. Hogy Orbán pukkadjon, a belga úr liberális.

6. Az Európai Központi Bank élére az Orbán és Matolcsy által "kipaterolt" és mindennek lehordott IMF főigazgatója, Macron bizalmasa, Christine Lagarde került.

7. Az Orbán által bedobott név (Barnier) semmilyen posztot nem kapott. A 4 visegrádi - és velük együtt egész Közép-Európa - elnöki pozíció híján maradt, nyilván nem függetlenül a korrupciótól és a jogállam felszámolásától. Egyértelmű, hogy Nyugat-Európa felügyeleti, egyfajta gyámsági rendszert alakít ki a renitens közép-európai kormányok fölé.

8. Az Európai Parlament elnöke szocialista politikus lett, ahogy a külügyi főképviselő is.

9. Az Orbán által fúrt Timmermans a jogállamiságért felelős bizottsági alelnökként dolgozik majd.

10. És ami talán a legjobban fáj Orbánnak: Dobrev Klára lett az Európai Parlament egyik alelnöke - a neve elnökként is szóba került. A DK ezzel megszerezte a legbefolyásosabb pozíciót, amire eddig magyar baloldali és/vagy liberális került. Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba és Dobrev Klára megmutatta, hogyan lehet és kell sikeresen lobbizni és megharcolni egy fontos európai posztért. Klárát ismerve nem csak fantasztikus tudással, szakértelemmel, hanem elszántsággal is dolgozik majd a magyar nemzeti érdek, az erős Európa megvalósításáért. Dobrev Klára új posztja üzenet a hazai pártpolitika szereplőinek is. A Demokratikus Koalíció megerősítette az EP-választás utáni helyét: komolyan gondolja, hogy egyre erősebb akar lenni, és meg akarja buktatni Orbán-rendszerét.