…És, ha zsidó lenne a miniszterelnök?

Németh Péter 2019. január 7. 11:20 2019. jan. 7. 11:20

Orbán Viktor régi álma teljesült azzal, hogy felköltözik a Várba; a Karmelita kolostort építtette át, sok-sok milliárdért, állítása szerint a hagyományok őrzéséért – akkor miért építtetett erkélyt is hozzá ? -, illetve azért, hogy a hatalmi ágak ily módon is szét legyenek választva. Azaz: a törvényhozás fizikailag és különüljön el a végrehajtó hatalomtól.; ne a Parlament épületében működjön a kormány és az országgyűlés. Szép és elfogadható gondolatnak tűnik, bár Gyurcsány Ferenc terveit, amelyek nem a Várba vitték volna a kormányt frontálisan támadta a Fidesz; eszébe nem jutott a hatalmi ágak szétválasztásának szükségszerűségéről beszélni. Sőt, sokak szerint ez a gyurcsányi terv is egy lökés volt ahhoz, hogy megbukjon a szocialista kormány.

Mondhatnók, mindegy, most már ezen is túl vagyunk, és noha hétfőre egy kisebb tüntetés is formálódott a költözés elleni tiltakozásul, nyugodtan mondhatjuk erre: a kutya ugat, a karaván halad.

De vajon hogyan halad ez a karaván?

Néhány nappal ezelőtt fel is szentelték Orbán Viktor új munkahelyét, videó is készült róla, láthatta mindenki, aki akarta; még a Dunát is megszentelte a pap az erkélyről. Gábor György vallásfilozófus szerint egészen megdöbbentő volt ez az aktus, ilyenről más országban sem hallott. A szakember szerint még ez a „rozzant alaptörvény” is rögzíti az állam és egyház különállását, szétválasztását. Egyébként, teszi hozzá Gábor György az ószövetségben Salamon templomát szentelték fel; az egész aktus arról szól, hogy Istennek felszentelni az adott létesítményt.

Orbánnak, állítja Gábor, körülbelül annyi köze van a valláshoz, mint neki a cimbalmozáshoz, az egész kommunikáció, semmi másról, csak arról szól, hogy  fenntartsa a keresztény Magyarország képét. De vajon miért gondolja a miniszterelnök, hogy egy olyan országban, ahol sokféle hitű ember él, vannak zsidók, krisnások, muzulmánok is, szóval egy ilyen országban, ahol a kormányfő mindenki miniszterelnöke, neki a hivatalát fel kell szentelnie.

És, ha zsidó lenne a miniszterelnök, akkor most menorát, vagy Dávid csillagot helyezne ki a miniszterelnökség fölé?  Ugye milyen képtelenség, mondja, mint inkább kérdezi a vallásfilozófus. Egy EU-s országban nem lehet ilyet csinálni. Majd megismételte: még az általuk összetákolt, rozzant alaptörvény is különválasztja az egyházat és az államot. Ha már ilyen kényes volt a törvényhozás és a végrehajtó hatalom szétköltöztetésére, akkor vajon ez  miért fér bele az ő elképzeléseibe?