Főpolgármester-választás: milyen bábokat mozgat a Fidesz?

NVZS 2019. augusztus 26. 11:04 2019. aug. 26. 11:04

„Nem szoktam a Fideszt védeni, de most mégsem gondolom úgy, hogy közvetlenül a kormányzópárt áll Berki Krisztián, Puzsér Róbert, Thürmer Gyula és a további nevenincs három jelölt indulása mögött, ugyanakkor az biztos, hogy a főpolgármester-választás körüli zavarkeltés mindenképpen a Fidesz érdekében áll” – véli Horn Gábor, a Republikon Intézet elnöke, nem mellesleg korábbi kampányfőnök. A Fidesznél Tarlós győzelmét sokáig lefutott meccsnek tekintették, s csak mostanában kezdtek rájönni arra, hogy inog a léc. Nem véletlenül igyekeznek arra felhívni a figyelmet, hogy „a Berkitől a postásig hány nímand indul, akik egyike Karácsony, miközben velük szemben az egyetlen legény a gáton, Tarlós István”. Horn szerint azonban ha szorosan is, de Karácsony nyerhet.

A hétvégi kampánystartra kiderült, hogy a korábbinál véltnél is többen pályáznak a főpolgármesteri posztra: nyolcan vették ugyanis fel az ajánlóíveket. Az ismert indulók – Tarlós, Karácsony, Puzsér, Thürmer és Berki mellett három teljesen ismeretlen ember, Ács László, Révész Ferenc és Schlagmüller Gábor. „Vajon az indulásuk mögött a Fidesz állhat, ha igen, miért van rájuk szüksége a kormányzópártnak?” – kérdeztük Horn Gábortól, kiemelve Berki Krisztián és Thürmer Gyula indulását.

Berki: olcsó, de nagy értékű reklámkampány

A szakértő szavaiból az derül ki, hogy szerinte bár a zavarkeltésben érdekelt Fidesznek jól jön, hogy ennyien és ilyen személyek indulnak a versenyben, mégsem valószínű, hogy ők állnak mögöttük. Berkivel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy ősszel indul egy új realityműsora, s valószínűleg az indulása a műsor reklámkampányának a része. „Nehezen tudok ennél jobb promóciót elképzelni, néhány tízmillió forintért mindenki róla beszél, mi is” – mondta Horn hozzátéve: „nem lehet azonban komolyan venni ezt a Berki nevű embert, akiről sokat eleve nem tudunk, s aki – az én értékítéletem szerint legalábbis – egy pojáca”. Ő nem igazán okozhat zavart a rendszerben, legfeljebb néhány tizedszázalékos eredményt tud elérni, hiszen „a budapesti választók sokkal bölcsebbek: Budapest az a város, ahol kétharmados többsége volt az ellenzéknek és én nem nézném le a Fidesz szavazóit sem” – mutatott rá.

Thürmer: kevesebb a szavazó, mint az ajánló

Thürmer indulása Horn szerint más: „Kicsit már tisztelettel vegyes borzongással figyelem a Munkáspártot, amely mindig, minden választáson elindul, még a legkisebb körzetekben is” – fejtegette, aláhúzva: „kampányfőnöki tapasztalataim alapján mondom, nagyon nehéz jelölteket találni egy teljesen esélytelen helyzetre”. S a Munkáspárt legutóbb az Európai Parlamenti választáson például kevesebb szavazatot kapott (14 ezer), mint ahány ajánlást össze tudott előtte gyűjteni (20 ezer). „Az indulás oka általam legalábbis ismeretlen, sőt elképzelhetetlen, persze lehetne itt is összeesküvés-elméleteket gyártani, arról hogy a Fidesz finanszírozza, de annyira nem gondolom hülyének a fideszes kommunikációs gurukat, hogy erre pénzt költsenek” – fejtette ki.

Puzsér: nem tudni, kitől vesz el 1-2-3 százalékot

„Puzsér Róbert az az induló, aki elvehet néhány százaléknyi szavazatot, azt azonban nem lehet megjósolni, hogy kitől, Tarlóstól vagy az ellenzék közös jelöltjétől, Karácsonytól” – szögezte le Horn Gábor. Neki ráadásul van is programja, s egy ideig két, Budapesten jelentősebb párt – az LMP és a Jobbik – állt mögötte. „Őt nem sorolnám a Berki-szintű közszereplők közé, ugyanakkor nem értem őt sem: látszik ugyanis, hogy ő sem gondolja komolyan az indulást, ha azt tette volna, akkor elindult volna az előválasztáson”.

Horn szerint azonban Puzsér lehet a menekülőút a Fideszből kiábrándult választóknak, akik mindig elmennek voksolni, de most nem tudnak Tarlós és Karácsony között választani”.  És ez fordítva is igaz lehet. Mintha Puzsér már csak dacból is indulna, pedig „ebből nem tud jól kijönni, hiszen jól nem tud szerepelni, miközben azonban kaphat 1-2-3 százalékot, ami szoros versenyben akár döntő is lehet”.

A három ismeretlen

Szinte semmit nem lehet tudni a három független indulóról, Ács Lászlóról, Révész Ferencről (némi információ azért itt van róla) és Schlagmüller Gáborról (a postásról, akiről néhány infó azért itt rendelkezésre áll).  „Kérdés, egyáltalán össze tudják-e majd gyűjteni az induláshoz szükséges ajánlásokat” – mondja Horn. Szerinte, ha igen, akkor azt csakis fideszes segítséggel történhet meg.

Tarlósék rájöttek: nem lefutott a meccs

Az, hogy ennyi az induló mindenképpen a Fidesz érdeke, hiszen lehet kommunikálni, hogy Tarlós kihívóinak a száma hét, a Berkitől a postásig sokféle nímand, nem fajsúlyos jelölt indul, s ezek közül Karácsony az egyik – mutat rá Horn.

Nem véletlenül kezdte el ezt mondogatni a Fidesz. „Amit az elmúlt napokban láttunk, az annak a jele, hogy a Fidesz kampánygépezete rájött: Tarlós győzelme mégsem tekinthető lefutott meccsnek”. Horn szerint ebben szerepe van az előválasztásnak, ami megmutatta, hogy a budapesti baloldali, liberális szavazókat fel lehet paprikázni, hiszen a negyven fokos hőségben, viszonylag nagyobb macera árán közel hetvenezer ember adta le a voksát.

„Budapesten – ahol van hétszázezer ellenzéki szavazó, 350­ ezer szavazóval lehet nyerni, Karácsonyék feladata tehát most az, hogy minden második nem-fideszes szavazót elvigyenek az urnákhoz októberben” – mondta Horn, aki szerint ez megoldható feladat, s ha így lesz, akkor Tarlós annak ellenére is veszít, hogy heten indulnak ellene.

Karácsony nyerhet, ha...

A verseny azonban kiszámíthatatlan, de az azért látszik, hogy nem a kamujelöltek fogják eldönteni azt. Tarlós előnye, hogy sokak szemében ő egy jó műszaki ember, aki képes irányítani a fővárost, Karácsonynak pedig az, hogy sokak számára ő egy csillogó szemű fiatalember, aki mindazt képviseli, ami nem a Fidesz, „s ez utóbbira nagy igény van Budapesten”. Ugyanakkor Karácsonynak van egy fontos előnye Tarlóssal szemben: ő az előválasztás miatt gyakorlatilag már január óta kampányol, míg Tarlós még csak most kezd bele.

Sok függ most attól, hogy Karácsony stábja képes lesz-e előteremteni azt a hangot, hangulatot, ami a jelöltet az előválasztáson segítette: „képes-e megmutatni Karácsonynak egy harcosabb, határozottabb arcát – ha igen, s ezt el is hiszik róla a szavazók, akkor értelmét látják majd annak, hogy voksoljanak, így pedig Karácsony nyerhet” – szögezte le Horn Gábor.