Gyurcsányozott a HVG

Föld S. Péter 2019. január 3. 16:00 2019. jan. 3. 16:00

„Ez a nap is eljött: Gyurcsány büszkén feszít a Jobbikkal.” Ezt írta címében a HVG internetes változata, a hvg.hu. Előjáróban rögzítsük a tényt: a HVG ma is az a szakmailag igényes, színvonalas és hiteles újság, mint aminek az alapító főszerkesztő Vince Mátyás 1979-ben megálmodta. Ugyanez mondható el a lap internetes változatáról – legalábbis, majdnem mindig.

Most például nem. Most ugyanis valamiért megint szükségesnek érezték, hogy gyurcsányozzanak egy keveset.

Ehhez képest, ha megnézzük a fotót, és beleolvasunk a cikkbe, akkor semmi sincs abból, amire a cím utal. A cikkben ugyanis teljesen korrekten leírva az olvasható, ami amúgy sok más helyen is: hogy összefogott a teljes parlamenti ellenzék, és ezt közös sajtótájékoztatón jelentették be a nyilvánosságnak.

Még Gyurcsány Ferenc DK-elnök a Facebook-posztját is idézi a hvg.hu, amelyben - megfogalmazásuk szerint - Gyurcsány így büszkélkedett el az akcióval: „Először együtt a teljes ellenzék”.

Vagyis, szemben azzal, amit a hvg.hu sugall, szó sincs büszkeségről, sem Jobbikról, egyesegyedül a teljes ellenzékről van szó. Párbeszédről, MSZP-ről, LMP-ről, Jobbikról, DK-ról. És persze a Momentumról, mely párt a parlamenten kívülről szintén csatlakozott az Orbán rezsim ellen szerveződő ellenálláshoz.

Ezzel a fáradsággal azt is írhatta volna a hvg.hu, hogy a Jobbik büszkén feszített Gyurcsánnyal. Ami persze ugyanúgy nem lenne igaz, de legalább valamelyest hasonlítana a Fidesznek a Jobbikot lejárató kommunikációjához.