Hálózatot alkotnak a fehér terroristák

HírKlikk 2019. augusztus 16. 08:27 2019. aug. 16. 08:27

A világnak komolyan kell vennie, hogy a fehér felsőbbrendűség hirdetői veszélyt jelentenek - írta a CNN. A tévéadó éppen egy hazai terrorista által elkövetett újabb tömeggyilkosságot követően leplezte le, hogy a Fehér Ház ellenállt a saját belbiztonsági minisztériumának (Homeland Security), amikor az azt javasolta, hogy nagyobb hangsúlyt kellene helyezni a fehér terrorizmus elleni harcra.

Nem elég ezen szomorkodni, hanem sok tennivaló van. Nem csak a Fehér Háznak, hanem mindnyájunknak cselekedni kell. Az El Paso-i lövöldöző és a hozzá hasonló gyűlölködő alakok hálózatot alkotnak, és velük szemben a világnak is hálózatot kell kialakítania. Nem elég látni a gyilkosságokat, hanem fel kell tárni, mi áll ezek mögött. Az utóbbi idők amerikai tömeggyilkosságai nem pusztán gyűlöletből és idegengyűlöletből fakadtak, hanem egy ideológiából, amely éppen olyan sokarcú és virulens, mint az iszlám terrort hajtó ideológia. És ez a fehérterrort hajtó ideológia már beszivárgott az amerikai nyilvános diskurzusba, és a hálózaton át elterjedt a világon, mi azonban a fehér terroristákat „magányos farkasoknak” tekintjük.

Nem elég az ilyen támadásokat elítélni, hanem meg kell értenünk ezek teljes jelentőségét. A fehér felsőbbrendűség mai világát az úgynevezett „fehér népirtás elmélet” formálta át. Erre hivatkozott a christchurchi lövöldöző, és a rendőrség szerint az El Paso-i gyilkos is utalt rá. Ez a koncepció - akárcsak nagyon sok más rasszista összeesküvés-elmélet - offenzív, nélkülözi a logikát, és főleg hamis. De nem érthetjük meg, ha nem tanulmányozzuk. És ezeket a hazugságokat nagyon komolyan kell venni mindaddig, amíg erőszakhoz vezetnek. Az elmélet - másik nevén „a nagy helyettesítés” - David Lane-től, a fehér felsőbbrendűség egyik hirdetőjétől származik, aki a kilencvenes években kezdte el terjeszteni.

Azt mondta, hogy főleg Európában, Észak-Amerikában, és Ausztráliában a zömmel fehérek lakta országokat úgy akarják megváltoztatni, hogy a fehérek kisebbségben legyenek majd. Ezt pedig a fehér kultúra elnyomásával, a fehérek csökkenő születési arányszámaival és mindenekelőtt tömeges bevándorlással akarják elérni.

Az elmélet követői mindezzel a nácikat visszhangozva a zsidókat igyekeznek vádolni.  A „fehér népirtás” azonban nem csak a fehér felsőbbrendűség ideológiájának egyik motívuma, hanem maga a modern fehér felsőbbrendűség ideológiája. Ha már felismertük, akkor láthatjuk, hogy ez mindenütt jelen van: demonstrálták Charlottesville-ben, Pittsburghban, Charlestonban, és persze a christchurchi és El Pasoi gyilkosok manifesztumaiban, de a mítosz sikeresen behatolt az amerikai nyilvános diskurzusba is, messze a terroristák manifesztumain túl is, eufemizmusok formájában, de hallhatók a politikában és a sajtóban is. 

Forrás: Hírklikk