Herevasalást, hozott anyagból vállalok

Németh Péter 2019. szeptember 28. 13:32 2019. szept. 28. 13:32

Bizonyára ismerik, mindenesetre gyakran idézem, kedvenc Örkény egypercesemet, amelyben a rögtön a háború végén megjelenik kis táblájával a romokon özvegy Varsányiné: egérirtást hozott szalonnával vállalok, hirdeti. Berki Krisztián, kevésbé szellemesen, mint Örkény, kiteheti a kis tábláját: főpolgármester-jelölt irtást, hozott anyagból, vállalok. És lám: van is kuncsaftja, a Fidesz abszolút vevő rá, használja is rendesen, ha már megvette a szolgáltatást.

Ma különben ott tartunk, hogy még csak elterelő hadműveleteket sem ír elő a herevasalásról elhíresült volt focikapusnak, egyértelműen is következetesen csak Karácsony Gergelyt támadja. Gondolkodtam azon, hogy odabiggyesszem-e a folyamatos celeb-szereplő neve mögé, hogy főpolgármesterjelölt, hiszen hivatalosan az, de aztán úgy döntöttem, hogy bár a választási bizottság lajstromba vette, nekem – és a budapestieknek ezt nem kell komolyan venni.

Nem is veszik komolyan. Ettől persze még az állampárt, ha már kibérelte, megvette őt, ad is neki feladatot, más kérdés, hogy olyan primitívet, ami illik hozzá. Legutóbb például egy karácsonyfa mögül kandikált ki, amúgy Orbánosan – emlékeznek rá? -, majd miután leszedte a díszeket a fáról, belenézett a kamerába és kijelentette: még csak szeptember van, de már véget ért a Karácsony.

Ne legyen kétségünk, hogy ki adta a megrendelést Berkinek, aki, íme: főpolgármester-jelölt irtást, hozott anyagból vállalt. És itt volt hozott anyag, egy hangfelvétel, a megrendelő által leszállítva. Hogy a szöveget azért alakították ily primitívvé, hogy alkalmazkodjon a felhasználóhoz, azt ugye nem tudjuk; meglehet, hogy már csak ennyire telik nekik. Hogy már olyan mélységbe süllyedtek, ahol a nevekkel való játék polgárjogot nyert, valószínűleg abban a hitben, hogy a befogadók értelmi színvonala is nagyjából ezen a nívón áll.

Tudom persze, hogy már az is aránytévesztés, voltaképpen segítség – kinek is? -, hogy foglalkozom Berkivel, leírom a nevét, pedig nyugodtan behelyettesíthetném mindenhol Fidesszel. Hogy a Fideszen belül kivel, azt mostanság nem lehet tudni, mióta nincs Finkelstein, és Habonyról sincsenek információink, hányadán is áll gazdájával, nem tudjuk beazonosítani a vélhető ötletgazdát.

Így azt sem tudjuk, egyáltalán kinek a fejében született meg az idea, hogy egy Berki Krisztián kaliberű egyént kellene csatsorba állítani; az ő szerepe lett volna – és lám milyen boldogan vállalta -, hogy cirkuszi bohóc szintjére vigye le Karácsony Gergelyt. (Tartalék: Puzsér Róbert.) Még műsort is biztosítottak számára a TV2 valamelyik mutáns csatornáján, ahol bátran kampányolhat, a többiek ellen. A médiahatóságnak, vagy a választási bizottságnak persze egy szava sincs a dolog ellen, miért pont ez ellen lenne? Egy a lényeg: vasalgassa csak magát Berki – a Fidesz -  a képernyőn, ugye még a titkosszolgálati eszközök mellett is bevethető.

Ezen a színvonalon, amit látunk tőle.