Jézus jász volt, a leölt disznó SOROS, a cigány kazánba való – fejezetek egy fideszes képviselő mindennapjaiból

Föld S. Péter 2019. március 27. 12:11 2019. márc. 27. 12:11

Lemondásra szólította föl az Országos Roma Önkormányzat Pócs János fideszes országgyűlési képviselőt, amiért egy most feltűnt, ám 2008-ban készült videón az látszik, hogy az akkor még önkormányzati képviselőként ténykedő Pócs egy kazánba zárt cigányemberrel veszekszik, meggyújt egy papírdarabot, majd rázárja a kazán ajtaját. Pócs Jánosnak nem ez az első - mondjuk így – unortodox megnyilvánulása.

2017 decemberében Pócs képviselő egy másik, a világlapok oldalaira is felkerült videója borzolta a kedélyeket. Pócs úr Facebook oldalán jelent meg az ominózus felvétel, amelyen egy vidám és már láthatóan nem szomjas társaság tagjai egy leölt és megperzselt disznó társaságában mosolyognak a kamerába, a néhai malacon felirat olvasható: Most ő volt a SOROS.

Tekintsünk el attól, hogy ezt a viccesnek szánt felvételt nem idegen, Soros kottájából játszó kezek csempészték oda, hanem a képviselő úr maga osztotta meg, hozzá a vicces megjegyzéssel: Erdélyben már eggyel kevesebb a disznó. Jó étvágyat. Merthogy a vicces felvétel, amelyen bizonyára voltak, akik nevetni tudtak, Erdélyben készült.

Tekintsünk el ettől, és minden mástól, ami az általános erkölcsi normákkal a legcsekélyebb mértékben kapcsolatba hozható. Vigyázó szemünket vessük inkább a képen látható hölgyekre és urakra. Akik Jászványról rándultak át Erdélybe, ottani testvértelepülésükre. S ha már ott voltak, jól érezték magukat.

A képen látható disznóról nincs mit mondani, ő már akkor halott volt. Előtte nyilván halálfélelme volt, és szenvedett is valamelyest, amikor megszúrták, de most ebbe se menjünk bele, örüljünk annak, hogy a képen látható emberek elégedettek.

És nem csupán elégedettek, de mosolyognak is a kamerába. Csíz, mondhatta nekik a fotós. Vagy, nem mondott semmit, tudták maguktól is, hogy ha vicc van, akkor nevetni kell. Mert nyilván nincs annál viccesebb, mint amikor egy leölt állatra penetráns szöveget írnak. Van, akinek ez tetszik. Bródy János mindezt márt megírta a Százéves pályaudvar című dalban „Vannak idők, mikor menni kell, ha feltűnik a ház falán a jel.”

Nem mellesleg, Pócs úrnak Jézusról is voltak korszakos gondolatai. 2018 márciusában, az akkor épp nem a Fidesz zsoldjában álló Hír Tv tudósítása szerint Pócs egy gyáravatón a miniszterelnök jelenlétében arra a viccesnek vélt gondolatra vetemedett, miszerint „tudjuk, Jézus jász volt, hiszen jászolban született.”

Ilyen, a keresztény és konzervatív értékrend e magasröptű megnyilvánulása után jutottunk el a mába, vagyis, ahhoz a felvételhez, ami a napokban került elő, s ami azt bizonyítja, hogy Pócs János nem egy teszetosza ember, aki csak, egyhelyben ülve várja, hogy a szájába repüljön a sült galamb. Tesz ő a közért rendesen, ha azt látja célravezetőnek, akkor - nevelő célzattal természetesen - még attól sem riad vissza, hogy bezárjon egy cigányembert egy kazánba. Ez a felvétel is 2008-ban készült – mozgalmas éve lehetett ez a kazánban ülő cigányemberrel beszélgető Pócs képviselőnek.

Pontosabban vitatkoztak, mert a cigányember rossz fát tett a tűzre: az volt a vétke, hogy megivott egy féldecit. Ezért zárta őt be a kazánba Pócs képviselő, aki halmazati büntetésként egy darab papírt is meggyújtott, megfenyegette a cigányembert, hogy rágyújtja a kazánt, majd rácsukta az ajtót. Pócs úr elismerte, hogy ő hallgató a videón, de azt mondja, hogy a felvételen szereplő cigányember a barátja volt, és ő kérte, hogy készüljön felvétel az esetről.

Magunktól is kitalálhattuk volna, hogy csakis így lehetett. A cigányok már ilyenek: szeretik, ha a barátjuk kazánba zárja őket, de előtte még égő papírt dob feléjük, és rájuk csapja az ajtót.

Most sokan, köztük az Országos Roma Önkormányzat is azt követeli, hogy a Fidesz mondassa le Pócs képviselőt, mások azt mondják, hogy a Fidesznek ki kellene zárnia soraiból Pócsot.

Pedig, nem ez a megoldás. Pócs János, a jászsági jézussal, a megperzselt Soros disznóval és a kazánba cigánnyal megtestesíti mindazt, amit a Fidesz a keresztény értékekről gondol. Pócs János jó helyen van a Fideszben, jobb helyen már nem is lehetne.