Karácsony Orbánhoz készül

HírKlikk 2019. november 6. 08:27 2019. nov. 6. 08:27

Karácsony Gergely főpolgármester eleget tesz Orbán Viktor meghívásának és elmegy a kormányülésre, amelyen Budapest fejlesztéséről tárgyalnak. Korábban a kormányfő az ígérte, hogy a kormány a korábbi beruházási tervekből csak azt építi meg, amit a főváros nem ellenez. A jelek szerint Karácsony egyáltalán nem építené meg sem a kézilabda csarnokot sem az atlétikai stadiont, ami azt jelentené, hogy a két világversenyt a kormánynak le kellene mondani.

A közös munka elkezdésének tekinti Karácsony Gergely a miniszterelnök meghívását, mert a főpolgármester szerint a kormánnyal több száz ügyben kell együttműködni. Ezek közül néhány fontos döntés már megszületett a fővárosi közgyűlés alakuló ülésén. Facebook bejegyzésében Karácsony elárulta, hogy csupán egy dolgot visz magával a Várba: a programját. Ugyanis ennek végrehajtására kért és kapott felhatalmazást a választóktól.

A program a kormány élsport-fókuszú beruházási terveivel szemben egy zöld- és egészségfókuszú fejlesztési irányt jelöl ki a városnak. A konkrétumokra utalva Karácsony azt hangsúlyozta, hogy a közgyűlés felhatalmazása is mandátumot ad a tárgyalásra. Épp ezért a Ligetben el nem kezdett épületek már nem épülhetnek meg, ehelyett a zöldfelületet szeretné megnövelni. Karácsony azt is kezdeményezi majd a kormánynál, hogy az így megtakarított pénzt a budapesti közlekedés fejlesztésére fordítsa a kormány.

A tárgyalási célkitűzésről a főpolgármester azt is elárulta, hogy első és legfontosabb dolognak az Egészséges Budapest program folytatását, a járóbeteg-ellátás javítását, a kerületek diagnosztikai felszereltségének fejlesztését tekinti. Ezt követően minden egyes budapesti beruházásnál három szempontnak kell érvényesülnie. 1. Nem csökkenhet a városban a zöldfelületek aránya. 2. Minden beruházásnak fenntarthatóan működtethetőnek és finanszírozhatónak kell lennie. 3. Az összes beruházás költségének átláthatónak és ellenőrizhetőnek kell lennie.

Karácsony Gergely arról semmit sem árult el, hogy ha nem épül meg az Európa Bajnokságra, illetve az atlétikai világbajnokságra tervezett stadion, akkor a világjátékok lemondását javasolja-e a kormánynak.