Kásler a kórházakkal finanszíroztatja a német e-autó piacot

HírKlikk 2019. október 31. 08:33 2019. okt. 31. 08:33

Október elején jelentette be Kásler Miklós humán miniszter, hogy kormánytámogatással elektromos személyautókat vásároltak kórházi feladatok ellátására. A tárca összesen 249 elektromos Volkswagen Golfot vett, amelyeket kilencven egészségügyi intézmény között oszt szét. A beszerzéshez hárommilliárd forint támogatást nyújtott a kormány.

Már a bejelentés is meglepte a kórházak főigazgatóit, mert se villanyhajtásút, se másmilyen gépkocsit nem kértek a fenntartótól - írja a Népszava.

A kocsik még nem érkeztek meg az intézményekhez, az értesítés viszont már igen arról, hogy mibe kerülnek majd az autók. A miniszteri bejelentéssel ellentétben ugyanis nem ajándékot, hanem bérautót kaptak az intézmények.

A következő öt évben a Volkswagen e-Golf típusú kocsikért darabonként és havonta mintegy 54 ezer forintot kell fizetniük. Ha évente 30 ezer kilométernél többet hajtják azokat, akkor az efeletti kilométerekért további 34 forintot. Ezt egyedévenként kell befizetniük az intézményeknek.

Azoknál a kórházaknál különösen furcsa egy ilyen ajándék, amelyek folyamatos nyomás alatt vannak amiatt, mert „túlköltenek.” A Magyar Államkincstár adatai szerint szeptember végére az egészségügyi intézményekben összegyűlt 58 milliárdnyi kifizetetlen számlával már csúcsot döntött az eladósodás. 

Az autókat mintegy 12 millióért vették, ugyanakkor az üzleti lapok arról cikkeznek, hogy a golf kereskedők Németországban nagyon nagy engedménnyel próbálnak megszabadulni ettől a típustól, mert készül már a Volkswagen jóval olcsóbb és modernebb változatra. 

Forrás: Népszava