Külföldi sajtó: Drámai szerelmi jelenet Orbán és Salvini találkozója

HírKlikk 2019. május 3. 20:12 2019. máj. 3. 20:12

A nemzetközi sajtó nagy terjedelemben foglalkozik Orbán Viktor és Matteo Salvini csütörtöki találkozójával. Angela Merkel német és Sebastian Kurz osztrák kancellár, valamint több európai néppárti politikus is kizárta, hogy a május végi EP-választások után a Néppárt együttműködne a szélsőjobboldali pártokkal, ahogy azt Orbán Viktor javasolta.

Orbán Viktor az eddigi legegyértelműbb jelét adta annak, hogy pártja szakíthat az Európai Néppárttal, és csatlakozhat a Salvini vezette bevándorlásellenes, nacionalista blokkhoz az Európai Parlamentben – szemlézte az atv a Deutsche Welle honlapját. A német közszolgálati médium szerint Salvini természetes szövetségest lát a magyar kormányfőben.

Olaszország lett az európai szélsőséges populizmus epicentruma – ezzel a címmel írt összefoglalót a Daily Mail. A brit bulvárlap szerint az olasz belügyminiszter bevándorlás- és iszlámellenes zászló alatt egyesíti az európai jobboldali pártokat azzal az ígérettel, hogy átalakítja a kontinenst.

A Politico Europe szerint Orbán és Salvini azzal kacérkodik, hogy a konzervatívok szövetséget kötnek a szélsőjobbal az európai parlamenti választások után.

Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje kizárta, hogy a frakciója szövetséget kötne a Salvini vezette Ligával vagy más szélsőjobboldali pártokkal.

A német kancellár afrikai látogatásán utasította el pártja, a CDU együttműködését a jobboldali populista pártokkal.

„Először is felfüggesztettük a Fidesz európai néppárti tagságát. Másodszor pedig teljes mértékben támogatom Manfred Weber nyilatkozatát, hogy nem lesz semmiféle együttműködés a jobboldali pártokkal a választások után. Ez a két dolog önmagáért beszél” – fogalmazott Merkel.

Az osztrák kancellár és a bajor tartományi miniszterelnök Bécsben utasította el a Néppárt együttműködését a tőle jobbra álló pártokkal. Markus Söder, aki egyben a bajor CSU elnöke is, azt mondta: Európa veszélybe került, mert bomlasztók akarják szétverni.

Frans Timmermans szerint Orbán Viktor és Salvini találkozója látszólag a családok megerősítéséről szólt, valójában az egész diszkrimináción alapul. Az Európai Bizottság alelnöke, aki egyben a szocialisták csúcsjelöltje, a Corriere della Sera olasz lapnak egyébként drámai szerelmi jelenetnek nevezte a találkozót.

Forrás: atv.hu