Lehet, hogy nem lesz magyar az új uniós biztosok között?

NVZS 2019. július 26. 10:29 2019. júl. 26. 10:29

Messze nem tartja kizártnak Kovács László, hogy Ursula von der Leyen vissza fogja utasítani Trócsányi László biztosi jelölését. A volt magyar uniós biztos szerint egy másik –kompromisszumos – forgatókönyv az lehet, hogy olyan területet lefedő portfóliót oszt majd ki az uniós bizottsági elnök Orbán Viktor jelöltjére, amelyen a volt magyar igazságügyi miniszter korábbi tevékenysége során „nem követett el bűnt”. Még az is lehet, hogy nem lesz magyar uniós biztos ebben a ciklusban. Trócsányi a harmadik magyar uniós biztos(jelölt), akivel ilyen vagy olyan probléma adódott.

Kovács Lászlónak – aki 2004 és 2009 között volt öt és fél évig európai uniós biztos – csak egy portfóliócserét kellett „elviselnie”; Navracsics Tibornak már kemény ellenállás jutott és csak a meghallgatásán az Orbántól való távolságtartásának a kimutatása és annak az árán választották meg, hogy jelentősen leszűkítették a rá osztott, eleve jelentéktelenebb területet lefedő portfóliót.

Trócsányi László azonban ennél is komolyabb ellenállásra számíthat – legalábbis azt vetíti elő nem csak Orbán Viktor és az általa fémjelzett politika mérhetetlenül negatív megítélése, de az is, ami az Európai Parlament különféle bizottságaiban a Néppárt által alelnökként jelölt fideszes képviselőkkel történt (az öt fideszes jelölt közül kettőt ugyan megválasztottak, de háromról – köztük Trócsányiról – őszre halasztották a szavazást, miután nem volt meg a szükséges többség mögöttük).

Kovács „vesszőfutása”

„Velem nagyon durván próbáltak elbánni a fideszes európai parlamenti képviselők, élükön az ottani vezetőjükkel, Szájer Józseffel. Talán sokan emlékeznek még rá: mind a 751 képviselőnek kiosztottak egy olyan hamis fényképet, amelyen egy iskolai osztályteremben 30-35 pufajkás, usankás ember ült, s az első sorban két tányérsapkás – azaz tiszt – foglalt helyet, ezek közül az egyik be volt karikázva, s a kép alá angolul azt írták, hogy ez Kovács László, akit a Medgyessy-kormány javasolt európai uniós biztosnak, s aki 1956 őszén fegyverrel harcolt a szovjetek oldalán a magyar szabadságharc leveréséért. Megjegyzem, én akkor, 1956-ban még középiskolás diák voltam. Ráadásul a Blikkben megjelent akkor egy írás, amelyben a bekarikázott férfi jelentkezett be azzal, hogy ő van a képen. Pötteringen keresztül Helmut Kohl is tudomást szerzett az ügyről, és leüzent Orbánéknak, hogy azonnal álljanak le ezzel.”

„Trócsányiról még a közvélemény is tudja, hogy igazságügyi miniszterként szerepet vállalt a jogállamiság lebontásában Magyarországon. Mint pedig ismert, pont ez a terület, amelyen a legtöbb bírálat éri Orbánékat, s ami miatt lépések is történtek-történnek az EU-ban, hiszen ahol csak lehetett, megsértették az uniós szabályokat” – emlékeztet Kovács László.  

Szerinte ezért Trócsányi kemény időszak előtt áll, s nehéz helyzetbe hozhatja a bizottság elnökét, Ursula von der Leyent, aki még a meghallgatásán nagyon sok kérdésben fejtett ki a magyar kormánnyal homlokegyenesen ellentétes nézeteket, beleértve a jogállamiság s a migránskérdés kezelését – fejtette ki portálunknak a volt magyar uniós biztos. „Nem tudom persze, hogy Ursula von der Leyen mennyire elszánt, ha tartja magát ahhoz, amit akkor és ott kifejtett, akkor Orbánnak – és Trócsányinak – vége” – szögezte le. 

Hozzáfűzte: „abban is bízom, amit brüsszeli biztosi munkám idején öt és fél évig tapasztaltam. Sokszor láttam ugyanis annak a bizonyítékát, jelét, hogy mennyire köti a nyugat-európai kollégáimat a saját belső értékrendjük és a demokrácia szabályai, s milyen mértékben nem hajlandók a tisztességük kárára alkukat kötni...ez ma is működik, azt persze nem tudom, hogy hol az a bizonyos határ ma”.

Ha nem fogadják el Trócsányit, akkor Orbánnak mást kell jelölnie helyette a biztosi posztra – mondta Kovács. Igaz – tegyük hozzá – Orbán már közölte, hogy erre nem lesz hajlandó. Ebben az esetben pedig – mondta felvetésünkre a volt biztos – megteheti azt is, hogy nem jelöl senkit, s a Bizottság magyar biztos nélkül működik majd.

Ez ugyan demonstratív lépés lenne, de jelentősége annyiban nem volna, hogy a biztosok felé az egyik legfontosabb feltétel, hogy ebben a pozícióban tilos a saját hazájuk érdekeit képviselniük, az EU-ért kell dolgozniuk – emlékeztetett Kovács.  Aki szerint egy harmadik megoldás lehet, ha Trócsányit végül beveszi von der Leyen a csapatba, s úgy fut neki a szavazásnak, hogy demonstratívan egy olyan portfóliót bíz rá, amelyen az eddigi előélete nem okoz problémát, ahol „eddig nem követett el bűnt”.