Lehet tüntetni a Várban – törvényt nem írhatja felül egy kormányrendelet

NVZS 2019. január 3. 07:29 2019. jan. 3. 07:29

Magyar György szerint „nem helyes a 313/2018 (XII. 27.) kormányrendelet olyan értelmezése, amely szerint a Budai Palotanegyed közterületi részén felvonulás, vagy tüntetés megtartásához a Vagyonkezelő hozzájárulása vagy a Vagyonkezelővel kötött megállapodás (használati szerződés) szükséges”. Egy kormányrendelet ráadásul nem ronthatja le egy törvény – jelen esetben a gyülekezési törvény – rendelkezését. A fenti kormányrendelet, amely sokak szerint ellehetetleníthetné a tüntetéseket a Várban, például a Köztársasági Elnöki Hivatal vagy az Orbán Viktornak is helyt adó Karmelita kolostor környékén.

A 313/2018 (XII. 27.) kormányrendelet a Budai Palotanegyed területén megvalósuló kiemelten közérdekű beruházások megnevezéséről, valamint az ingatlanok vagyonkezelési feladatainak ellátásáról szól. 3. pontja rögzíti „a Budai Palotanegyedben lévő közterület használatának általános szabályai”-t és azt, hogy a Budai Palotanegyedben található közterületek használatához – az 5. §-ban foglalt kivétellel – a Vagyonkezelő hozzájárulása vagy a Vagyonkezelővel kötött megállapodás szükséges – vázolta a Hírklikk megkeresésére a helyzetet Magyar György. Az ügyvéd azonban leszögezte, hogy „ez a rendelkezés közvetve sem érintheti a különböző felvonulásokat és tüntetéseket, amelyekre az Alaptörvény és a gyülekezésről szóló 2018. évi LV. törvény szabályai irányadóak”.

Mint ugyanis kifejtette: egyrészt kormányrendelet nem lehet ellentétes törvénnyel felül írni, másrészt a kormányrendeletben rögzített szabályok a tartós közterület használat szabályait tartalmazzák, s ez a fogalom nem azonosítható a felvonulás, vagy tüntetés fogalmával. A kormányrendelet is a Budai Palotanegyedben található „közterület”-ről beszél, tehát a közterületnek minősülő területre vonatkozó szabályokat fogalmazza meg – húzta alá.

A kormányrendelet 5. § (1) bekezdésének a) pontja rögzíti, hogy nem szükséges a Budai Palotanegyedben található közterület használatához a Vagyonkezelő hozzájárulása, valamint használati szerződés megkötése a közterület rendeltetésszerű használata esetén.

A gyülekezési törvény 10. § (1) bekezdése szerint aki közterületen nyilvános gyűlést szervez, a gyűlést annak megtartását megelőzően legfeljebb három hónappal, és a felhívás előtt legalább 48 órával köteles bejelenteni az illetékes rendőrkapitányságnak – Budapesten a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak.

S hogy mi minősül közterületnek? A gyülekezési törvény 10. § (8) bekezdése szerint a közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván, és amelyet mindenki korlátozás nélkül igénybe vehet, ideértve a közterületnek közútként vagy térként szolgáló részét is. A gyülekezési törvény 16. §-a szerint a közterületen szervezett gyűlés megtartásához nem szükséges a gyülekezési hatóság más engedélyét beszerezni – emlékeztet Magyar György, aki tehát mindezek alapján nem tart attól, hogy a most megszületett kormányrendelet alapján törvényesen meg lehetne akadályozni tüntetések tartását a Várban.