Lépni kell Orbán ellen

HírKlikk 2019. január 8. 10:04 2019. jan. 8. 10:04

Az Európai Uniónak erősítenie kell a demokratikus védelmi mechanizmusokat – olvasható a Financial Times (FT) szerkesztőségi kommentárjában, annak kapcsán, hogy január elsejével Románia vette át Ausztriától az EU soros elnöki tisztségét. A tekintélyes londoni gazdasági-politikai napilap szerint a román elnökség rávilágít a jogállamisági reformok szükségességére.

A féléves rotációs elnökség megtiszteltetés, és még a legnagyobb tagállamok is komolyan veszik. A közép-, illetve kelet-európai új tagok számára lehetőséget jelent arra, hogy megmutassák, képesek kezelni az unió napirendjén szereplő kérdéseket, valamint hogy végigjárták a posztkommunista átmenet útját, és teljes értékű, piaci alapú demokráciává váltak – írja a Financial Times, és sajnálkozva megállapítja: ez a megtiszteltetés most azt a Romániát érte, amelynek a fejlődése ellenkező irányba indult el - hangzott el a Klubrádió nemzetközi lapszemléjében.

A brit lap emlékeztet arra, hogy nem ez az első eset, amikor az EU politikailag hasonlóan szorult helyzetbe kerül, és ez a tény aláhúzza azt, hogy az alapértékek tiszteletben tartását sokkal keményebben kell ellenőrizni és érvényesíteni. Az unió első ízben nyolc évvel ezelőtt került szembe ilyen helyzettel, amikor Magyarország vette át az elnökséget, mindössze napokkal azután, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nacionalista-populista kormánya a sajtószabadságot veszélyeztető médiatörvényt fogadtatott el.

A Financial Times szerkesztőségi kommentárjának értékelése szerint 2019 hajnalán, amikor Orbán még mindig hatalmon van, Magyarország partnereinek számos félelme igazolódott a médiapluralizmus, a demokratikus intézmények, a jogállamiság sorsát illetően, és hasonló problémák jelentek meg Lengyelországban, illetve kissé más formában Romániában.

A brit lap szerint a kohéziós alapokból történő folyósítást össze kellene kapcsolni a jogállamiság és az alapértékek tiszteletben tartásával, feltéve, hogy ez megvalósítható tisztességes módon, az EU-szerződésekkel összhangban. 

A politikai egyensúlynak a májusi európai választások nyomán várható megváltozása ezt nem fogja megkönnyíteni - véli a Financial Times, de a feladatot ennek ellenére sürgetőnek tartja, ha szabályokon alapuló liberális demokráciaként akarják megőrizni az Európai Uniót.

Forrás: Klubrádió