Nagy pénz, kis foci: már 500 milliós a szombathelyi futball klub hiánya

Kardos Ernő 2019. szeptember 2. 14:51 2019. szept. 2. 14:51

Közel fél milliárd forint hiányozhat a Szombathelyi Haladás Labdarúgó Kft. kasszájából – véli Nemény András. Az ellenzék közös polgármester-jelöltje úgy gondolja, hogy az önkormányzati választások után rendet kell tenni a városi sport finanszírozásában is. Nem lehet több milliós fizetést osztani egy csődhelyzetbe került, eredményeket nem produkáló focicsapatnál, amelyet részben közpénzből tartanak fenn.

Változatlanul csőd szélén tántorog a szombathelyi labdarúgás, ami elsősorban talán a városban élők problémája. De az már országos ügy, hogy a közpénzből is támogatott klub átláthatatlan, teljes a káosz a finanszírozásban – nyilatkozza a Hírklikknek Nemény András, az ellenzék közös polgármester-jelöltje, aki azt ígéri, hogy hatalomra kerülve rendet tesz a városi sportéletben is. Nemény szerint a pénzügyi katasztrófát a hivatalban lévő polgármesternek, Puskás Tivadarnak időben észlelnie kellett volna. Ugyanis mielőtt a csapat kiesett az első osztályból, a Fidesz vezette város Puskás Tivadar polgármester révén képviselte magát az egyesület tulajdonosi testületében.

Csődről eleinte szó sem esett, pedig a jelek már jó ideje egyértelműek voltak. A gyengélkedő egyesületben egyetlen focista havi hat milliós fizetést is kapott, miközben a csapat a kiesés felé kullogott. Akkorra pedig már nyilvánvalóvá vált, hogy legalább 150 milliós gyors támogatásra lenne szükség, különben a csapat elveszíti licencét, tehát nem csak az élvonalból hullik ki, de a másod-, vagy a harmad-vonalban sem szerepelhet majd.

A szombathelyi városi önkormányzat ellenzéki tagjai úgy gondolták, hogy hiba lenne csődbe vinni a csapatot, de legalább ekkora mulasztás kontroll nélkül megszavazni a szükséges támogatást. Ezért a Haladás kft. pénzügyi támogatását szigorú feltételekhez kötötték; követelték az egyesület teljes gazdasági átvilágítását, ezen kívül kezességvállalást, és az üzleti tervet is. Illetve a 150 milliós összeg kifizetését nem plusz támogatásnak tekintették, hanem pusztán előlegnek, amelynek folyósítását évekkel előre hozták.

A focicsapat vezetői ilyen kemény feltételekhez addig nem voltak hozzászokva. De valamennyi tulajdonosnak előírták volna azt is, hogy tulajdonrészük arányában tegyék le a szükséges pénzt. Ezen kívül leszögezték, hogy az önkormányzati támogatást is csak ezt követően utalják. A város egyébként 10 százalékban tulajdonos, Illés Béla labdarúgó cége pedig 70 százalékot birtokol.

A pénzügyi segítség kilátásba helyezése ellenére néhányan azt híresztelték a városban, hogy csődbe fog menni a Szombathelyi Haladás kft, de később kiderült, hogy az egész csak blöff! - mondja Nemény. A csőd ugyanis a mai napig nem következett be, pedig a város még nem is utalta át a szükséges pénzt, mert az előírt feltételeket az egyesület vezetői még mindig nem teljesítették. De valahonnan előkerült 200 millió, aminek az eredetét kevesen ismerik.

Itt tartunk most! Az ellenzéki vezető Nemény András tartja magát ahhoz, hogy addig semmiképp nem dobnak mentőövet a labdarúgásnak, amíg az egyesület nem bizonyítja egyértelműen, hogy a másodosztályú bajnoksághoz szükséges anyagi feltételek biztosítottak. Ezen túl a pénzek kiutalásához szükség van a már említett, jogilag bizonyított átvilágításra is. Ha ez nem történik meg, akkor nem nyílik meg az önkormányzati pénzcsap. Azt ugyanis nem vállalhatja senki, hogy a város kiutalja az idei 50 milliót, aztán megint jönnek kuncsorogni újabb 500 millióért. A város által három évre ígért 150 millió forintos támogatás biztosan kevés, a hiány máris elérheti a fél milliárd forintot. Miközben a fenntartása elér az 1 milliárdot.

Közben felmerült, hogy a focicsapat többségi tulajdonát a Haladás VSE sportegyesület – amelynek a vezetője Mészáros Lőrinc veje, Homlok Zsolt - átvenné a labdarúgó klubot. De a nyilatkozatok ellenére vele eddig csak tárgyaltak, a megegyezés még nem jött létre. Ugyanis a fociklub bizonytalan helyzetét az egyesület sem meri bevállalni, hisz tucatnyi szakosztályt is maga alá temethet a focicsapat csődje.

Már a kézilabdások így is bajba kerültek a foci miatt. A Szombathelyi Kézilabda Klub sportolóit nem engedték be a Sportkomplexumba – amelyet a miniszterelnök egyébként közpénzből 16 milliárdért építtetett. A döntés a Fidesz városi szervezetének egyik főnöke hozta, s ennek a döntésnek van logikája. Jelen pillanatban ugyanis az a kaotikus helyzet állt elő, hogy a stadiont üzemeltető cégnek fizetnek a focisták is, illetve valamennyi sportág, amely az egyesületen belül működik, s persze a kézisektől is pénzt követelnek. Miközben a felsorolt szereplők mindegyike – beleértve a stadionüzemeltetőt – a várostól is támogatást kap. Ez maga a káosz!

Kétségtelen, a kormány egy rendeletében évi 300 millió forintot biztosított a stadion építésre. Érdekes azonban, hogy ezt a pénzt nem a stadiont üzemeltető városi cég, hanem az egyik bérlő, tehát az egyesület kapta – ennek a tulajdonosa Mészáros veje, Homlok Zsolt – ami tovább bonyolítja az ügyet. Mindenestre az biztos, hogy a stadion működésére idén még lesz pénz! S persze, ezt is az adófizetők fizetik, ahogy a stadiont is, miközben ezt a pénzt fordíthatták volna az egészségügyre vagy az oktatásra, esetleg utakra, vagy járdákra is.