Navracsics: jobb lenne, ha a Fidesz kibékülne régi szövetségeseivel

HírKlikk 2019. május 28. 20:32 2019. máj. 28. 20:32

A vasárnapi eredmények alapján a Néppártnak nincs értelme nyitni a Matteo Salvini-féle alakulat felé, és az lenne a legjobb, ha a Fidesz kibékülne a régi európai parlamenti szövetségeseivel – mondta Navracsics Tibor a Válasz Online-nak.

"Ez a választás legfeljebb tagállami szinten hozott meglepetéseket, európai szinten nem, mert világos volt, hogy a két gyűjtőpárt, a jobbközép Európai Néppárt és a balközép Európai Szociáldemokraták Pártja támogatottsága csökkenni fog ugyan, de a többségük a liberálisokkal kiegészülve megőrizhető. Az előzetes számításnál kevésbé teljesítettek rosszul a szocialisták, a liberálisok eredménye pedig a vártnál jobb lett" – mondta Navracsics Tibor leköszönő magyar EU-biztos a Válasz Online-nak adott interjújában.

Az Orbán-kormány volt minisztere, hozzátette: a maga részéről nem számolt azzal, hogy döntő pozícióba kerül a radikális jobboldal. Ezzel együtt szerinte az új parlament polarizáltabb lesz ahhoz képest, amit megszoktunk, mert a szélek erősebben, nagyobb hanggal lesznek jelen. A centrumkoalíció működni fog, de karcsúbban, több kompromisszummal.

A Néppárt és a Fidesz vitájára utalva elmondta

sosem csináltam titkot abból, hogy a Fidesz Néppárti tagságát tartom jó útnak. Nagyon bízom benne, hogy ez a konfliktus megszűnik. Nyilván most következik az erről szóló egyezkedés. Nem tudok jósolni, de szeretném, ha a felfüggesztés véget érne, és a Fidesz a Néppártban maradna.

Forrás: valaszonline.hu