Orbán lecsapná az Indexet

Föld S. Péter 2019. január 14. 06:35 2019. jan. 14. 06:35

Ugye, vannak még közöttünk olyanok, akik emlékeznek Orbán Viktornak arra a mondatára, amikor azt állította, hogy ő még sohasem hazudott az embereknek. És ez így is van, ő valóban nem szokott hazudni, legföljebb akkor, ha az érdekei úgy kívánják. Arról meg tényleg nem ő tehet, ha az érdekei gyakran kívánják úgy, hogy ne mondjon igazat.

Az is egy hazugság volt, amikor tavaly a Sargentini-jelentés Európai Parlamenti vitájában azt mondta, hogy „mi sohasem vetemednénk arra, hogy elhallgatassuk azokat, akiknek más véleményük, mint nekünk.” Akkor és ott harsány derültség fogadta ezt a hazugságot, mert a jelenlévők ismerték Orbánt, tudták, hogy még viccnek is rossz, amit mond. És mi is ismerjük, mostantól pedig még annál is jobban, mint eddig.

A Direkt 36 oknyomozó portál ugyanis megírta a Simicska-Orbán háború néhány, eddig ismeretlen részletét. Jelesül azt, hogy Orbán már a 2014-es választási győzelem másnapján arra kérte Simicska Lajost, hogy vásárolja meg, majd zárja be az Indexet. Simicskának nem tetszett az ötlet, mint ahogyan azért sem lelkesedett, hogy szerezze meg az RTL Klubot. Simicska az RTL Klubot sem akarta megvásárolni (majd bezárni), mire Orbán azzal vált el tőle, hogy akkor majd megvásároltatja a Roszatom nevű orosz céggel.

Erre az üzletre végül nem került sor, az Index és az RTL Klub még működnek, ráadásul az utóbbi, köszöni, jól van. Orbán, aki „sohasem hallgattatná el azokat, akiknek más a véleményük, mint neki”, ekkor már túl volt a Népszabadság bezárásán, a Metropol ellehetetlenítésén, a Magyar Nemzet, a Lánchíd Rádió elnémításán. Igaz, mindezt nem mostanában kezdte, 1998. szeptember 30-án, első kormányzása elején, már bezáratta a Postabankkal a Kurírt.

Azóta a helyzet fokozódik, s bár Orbán a számára kényes kérdéseket szereti azzal elütni, hogy üzleti ügyekkel nem foglalkozik, a vak is láthatja, hogy semmi más nem érdekli, mint a saját, valamint a hozzá közelállók gyarapodása. És miután hiába igyekszik ennek az ellenkezőjét bizonyítani, „kénytelen” a neki nem tetsző, a kormány számára kellemetlen véleményeket közlő sajtót elhallgattatni.

Szép sor: Kurír, Népszabadság, Metropol, Magyar Nemzet, Lánchíd Rádió.

Tovább is lesz, mondjuk még?