Orbáninfó: Magyarország mindenekelőtt, Isten mindannyiunk fölött

Föld S. Péter 2019. január 10. 14:00 2019. jan. 10. 14:00

Orbán Viktor minden reggel arra ébred, azzal kel, hogy Magyarországon baloldali és liberális média túlsúllyal kell szembenéznie. Ha Mészáros Lőrincről, vagy a vejéről kérdezik, akkor üzleti ügyekkel továbbra sem foglalkozik – hiába is próbálják ebbe „beleprovokálni.” Kormányinfó, ezúttal Gulyás helyett Orbánnal.

Orbán Viktor még tavaly nyáron ígérte meg az újságíróknak, hogy év végén tart majd egy sajtótájékoztatót, ahol minden kérdésre válaszol. A miniszterelnök jó ideje kerüli a valódi kérdésekkel foglalkozó sajtót, csak a sajátjainak nyilatkozik. Az év végére ígért sajtótájékoztató elmaradt, ám néhány napja váratlanul közölték a 24.hu-val, hogy az idei első kormányinfót nem Gulyás Gergely, hanem Orbán Viktor tartja.

Orbán készülhetett a találkozóra, mert már kora reggel a Facebookon azzal köszöntötte a közösségi portál látogatóit: Halló Facebookosok, a mai kormányinfón Gulyás helyett velem kell beérnetek.

Orbán azzal indított, hogy Boldog Új Évet kívánt a megjelenteknek, majd rátért az előző napi kormányülésre, ahol, mint mondta, Tarlós István főpolgármester is ott volt.

Jó hírekről tárgyalt a kormány: tavaly 4,6 százalék volt a gazdasági növekedés, az államadósság 71 százalékra csökkent. Magyarország jobban teljesít, mondta a miniszterelnök, az ország pénzügyei stabilak. Azt is elárulta, hogy a családok védelméről szóló nemzeti konzultáció kapcsán 1382 000 kérdőívet küldtek vissza az emberek, nyolcvan százalékuk az interneten. Amúgy ez volt a nyolcadik nemzeti konzultáció, s mind közül a harmadik legjobban teljesítő.

Az Európai Parlamenti választásról is tárgyaltak. Ezzel kapcsolatban egy decemberi közvélemény-kutatást említett Orbán, mely szerint magyar polgárok 52 százaléka úgy látja, hogy a bevándorlás lesz a legfontosabb kérdés, ezért a kormány sorsdöntőnek tartja az EP-választást.

A magyar kormánynak két célja lesz az EP választáson. Az első, hogy az EU minden intézményében kerüljenek többségbe a bevándorlást ellenzők, míg a másik cél talán még ennél is szerényebb: azt szeretnék elérni, hogy továbbra is a Fidesz legyen a legsikeresebb párt Európában.

Félmondatos megfogalmazásokban van az erő, a hosszabb kifejtésekre nincs kereslet, közölte Orbán, de most nem tehet mást, kénytelen hosszabban értekezni a kereszténységhez való kötődésünkről. Mint mondta, a migránsokról szóló vita nem csak a keresztény kultúra, de a szuverenitás kérdését is újraértelmezi. Mi tiszteletben tartjuk a bevándorláspártiak véleményét, de ők nem a miénket.

Bevezetőjének végén a brazil elnök beiktatásakor elmondott beszédére (Brazília mindenekelőtt, isten mindannyiunk fölött) utalva azt mondta: Magyarország mindenekelőtt, isten mindannyiunk fölött.

Elsőként a Magyar Idők kérdezhetett, ám a kérdés sem a kérdezőt, sem a válaszolót  nem hozta lázba, a kívülálló számára pedig teljesen érdektelen. Ezután a Reuters következett, ötöt kérdezne, mondta a tudósító, de Kovács Zoltán közbeszólt: ennyi kérdésre nincs lehetőség, mélyinterjút nem engedélyez. A Reuters erre Matolcsyról kérdezte a miniszterelnököt: őt jelöli-e újabb hat évre? Orbán szerint változás nem várható.

A miniszterelnök ezt követően megvillantotta közismert nagyvonalúságát. Közölte a Reuters-szel, ha villámválaszokkal beéri, akkor még kérdezhet tovább. Orbán ezzel sikeresen alakította Kovács szóvivővel párban a jó rendőr, rossz rendőr című örökzöldet.

Az Origo nem okozott meglepetést azzal, hogy alákérdezett: az egységes ellenzéki lista mennyiben változtatja meg a Fidesz stratégiáját? Orbán szerint, ha az ellenzék erre az útra lép, a saját sírját ássa, és neki nem kötelessége, hogy ebben megakadályozza őket. (Derültség az Origo soraiban).

Ezután a külföldi magyar tüntetésekről kérdezték a miniszterelnököt. Orbán jó formában van, azt mondja, nincs ezzel baj, az ellenfél nemzetközi, mi is azok vagyunk. Ők is összefognak, mi is összefogunk. Ennek a sportágnak ez a természete. Újabb kérdésre válaszolva azt is elárulja, hogy az elmúlt száz évet úgy lehetne leírni, hogy száz év magyar magány. A szomszédaink Magyarországban veszélyt láttak, ezért megpróbálták Magyarországot elszigetelni. Mára ez változott, együtt tudunk működni a szomszédainkkal.

Angol nyelvű kérdés, Orbán angolul kezdi a választ, majd magyarul folytatja. Megtudjuk, hogy az elkövetkező 10-15 évben a migráció lesz Európa legfőbb kérdése. Miután Ázsia és Afrika népessége gyorsabban növekszik, mint a népességmegtartó képessége, ezért folyamatos migrációs nyomásra kell felkészülnünk.

Amikor apja, Simicska és Garancsi gazdagodásáról kérdezik, közli, hogy üzleti kérdésekre nem válaszol. A kormány nem foglalkozik ezzel, mert a politikát és a gazdaságot külön kell választani.

Ha erre nincs válasz, akkor inkább a kormányhoz közeli Médiaholdingról kérdezik, amelyet, épp az ő döntése következtében, sem a Médiatanács, sem a Versenyhivatal nem vizsgálhat. Orbán megint elmondja, amit már az elején is: hogy Magyarországon kormánykritikus, baloldali, liberális túlsúly van. Úgy kel fel minden reggel, hogy tudja, ilyen körülmények között kell dolgoznia.

A köztévé székházában történtekről is jön kérdés. Orbán mint mondja, jogászként válaszol: a magyar képviselők sem állhatnak a törvény fölött.

Újabb kérdés érkezik, ezúttal a magyarországi korrupció szintjéről. Orbán szerint a korrupciónak nincs elfogadható szintje. 2010 előtt a pénz nagy részét ellopták, ma ez nem így van. A korrupt országok szegények, Magyarország viszont bár nem még gazdag, de nem is szegény.

Az Index ezután arról kérdezte a miniszterelnököt, hogy van-e felelőssége abban, hogy a közbeszéd szélsőségessé vált. Az egyik oldalon sorosoznak, míg a másik oldal O1G feliratokkal, pólókkal, plakátokkal színesíti a közéletet. Orbán szerint neki ehhez nincs köze, mindenki felelős a saját szavaiért.

A vége felé Orbán láthatóan fáradni kezdett, külön szerencse, hogy a TV2 kisegítette. Az ötvenes évek legszebb pillanatait idéző alákérdezéseivel – a nemzetközi hitelminősítők tévedéseiről és a magyar ellenzék külföldi kapcsolatairól kérdezték - ismét tűzbe hozta a miniszterelnököt.

Mindent összevetve, az első Orbáninfó sikeres volt: Kovács Zoltán például ismét hozta a megszokott formáját és a miniszterelnök is minden kérdésre mondott legalább egy, formailag válasznak látszó mondatot.

 

Forrás: Hírklikk