Paul Lendvai: képmutatás ahogy Orbánnal viselkedik az unió

HírKlikk 2019. november 27. 09:29 2019. nov. 27. 09:29

Képmutatással vádolja meg Paul Lendvai az uniót, miután az EU egy évtizeden át figyelmeztette az Orbán-kormányt, nem győzött tiltakozni Budapesten, ám most mégis Magyarországnak jut a bővítési poszt az új Bizottságban, ami eszköz a miniszterelnök számára, hogy erősítse befolyását a földrészen. A kormányfő a múlt héten ki is jelentette a közrádióban, hogy a szemében ez az utóbbi évtized legnagyobb diplomáciai sikere. És ha eltekintünk a szokásos bizarr kirohanástól Soros ellen, akkor igaza is van – írja a Der Standard cikkét szemléző Népszava.

Hogy ezt a kulcsfontosságú tisztséget a magyar jelölt kapja, az újabb jelzés arra nézve, hogy az EU értékközösségből a szemforgatók gyülekezete lesz. Hiszen ily módon Orbán Viktor az eddiginél sokkal jobban beleszólhat a dolgokba Nyugat-Balkánon, de még az orosz-ukrán viszályba, valamint az azeri és kaukázusi ügyekbe is. A politikus ugyanakkor a rádióinterjúban elutasította az Ursula von der Leyen által sürgetett mechanizmust a menedékkérők elosztására, továbbá félreérthetetlenül értelmetlennek minősítette, hogy az uniós támogatásokat a jogállamisághoz kössék.

Úgy tűnik, a Néppárt új vezetője, Donald Tusk hiába intette erőteljesen a populistákat, a manipulátorokat és autokratákat, a fő címzettről lepereg, nem hagyja magát megfélemlíteni. Merthogy a Fidesz kezdettől fogva úgy tesz, mintha ő függesztette volna fel a saját tagságát a pártcsaládban, nem pedig fordítva történt. Közben azt látni, hogy Emmanuel Macron, az EU egykori reménysége éppen 180 fokos fordulatot hajt végre. Például amikor Orbánt partnernek tekinti az új stratégia kidolgozásához, mármint hogy Európa közeledjen Oroszországhoz. Olaszországban jön fel Matteo Salvini, ugyanakkor továbbra is béna a német kül- és uniós politika.

Forrás: Népszava