Pulai: Az előválasztók Orbánnak is üzentek

Nagy András 2019. február 3. 17:55 2019. feb. 3. 17:55

Az ország történetében elsőként megrendezett budapesti előválasztás nem nevezhető sikertelennek, sőt: komoly jelzés lehet Orbán Viktor és a Fidesz számára is – nyilatkozta a Hírklikknek Pulai András, a Publicus Intézet stratégiai igazgatója a vasárnap véget ért voksolás után.

- Sikeresnek lehet nevezni a héten lezajlott ellenzéki előválasztást?

- A közel 35 ezer fős részvétel mindenképpen sikernek tekinthető, főleg ha ahhoz viszonyítjuk, hogy korábban sokan maximum néhány ezer főre számítottak. Ehhez képes a budapesti tereken felállított sátrak előtt egész héten folyamatosan sorokat lehetett látni. Kis túlzással a probléma nem az volt, hogy nem mentek el elegen, hanem hogy nem volt elég kapacitás a választói aktivitás fogadására. A 35 ezres szám megközelítőleg az ellenzék 2014-es budapesti szavazótáborának 12-13 százaléka, ez mindenképpen egy magas szám.

- Miután Magyarországon még soha nem rendeztek előválasztást, adódik a kérdés: nemzetközi összehasonlításban is jónak számít ez a szavazati arány?

- Hozzánk legközelebb néhány éve az erdélyi Marosvásárhelyen volt előválasztás, ahol a magyar pártok döntöttek úgy, hogy így állítják elő az egy az egy elleni indulást a román polgármester ellen. Ott az első fordulóban 10 százalék volt a részvétel, a másodikban pedig 7. Innen nézve is kimondottan magasnak mondható a budapesti részvétel. A marosvásárhelyi előválasztást egyébként magyar pártok győzelme követte.

- A fővárosban most csak az első forduló ment le, a hírek szerint ezt a nyáron követheti egy második is, amennyiben a mostani körből kimaradó jelöltek meg kívánják méretni magukat a győztessel. Ilyen magas részvétel mellett üzen a versenytársaknak a Karácsony Gergely magabiztos győzelme?

- Azt gondolom, az hogy az első forduló így alakult, ennyien vettek rajta részt és ennyire egyértelmű lett a végeredménye, azt is jelenti, hogy a második fordulóra készülő jelölteknek érdemes átgondolni, hogy megéri-e belevágni. Karácsony Gergelynek komoly legitimációt jelent a mai eredmény, míg nekik innentől kezdve komoly erőforrásokat kell megmozdítaniuk, ha versenyezni akarnak vele.

- Mit jelez az előválasztás az ellenzéki pártoknak, illetve az ellenzéki szavazóknak?

Az elmúlt hetekben, hónapokban látott folyamat, a jelöltek vitáitól kezdve a szavazás megszervezéséig elsősorban azt jelzi, hogy az ellenzéki pártok képesek egymással együttműködni, illetve le tudnak bonyolítani kulturáltan, és kooperatívan egy ilyen versengést. Ez nem csak az ellenzéki pártok szervezettségét mutatja, hanem azt is, hogy adott esetben egymáshoz közelebb állva, korrekt, értékalapú viták mentén meg lehet tanulni egymással együttműködni, és akár egy Budapest méretű várost is együtt vezetni.

- Karácsony Gergely szerint a győzelmével mindenki nyert, csak a Fidesz vesztett. Egyetért ezzel?

Kétségtelen, hogy a Fideszt is váratlanul lépéskényszerbe hozta az ellenzéki előválasztás eredménye. Annak ellenére sikerült ugyanis a vártnál jobban mozgósítaniuk, hogy a kormánypárti médiában az elmúlt héten egyszer sem hangzott el a Budapest szó, látványosan igyekeztek kerülni a fővárosi témákat, még talán Tarlós Istvánt is elküldték telelni valahova jó messzire, hogy még véletlenül se emelje az előválasztás részvételét. A Fidesznek fel kell arra készülnie, hogy az ellenék elszánt lesz, és magas arányban fog részt venni az őszi főpolgármester-választáson is. És arra is felkészülhetnek Orbán Viktorék, hogy az a kis előny, amit a közvélemény-kutatások jelenleg Tarlós Istvánnál mutatnak, könnyen elolvadhat egy koordinált ellenzéki indulás esetén.