Rangos nemzetközi díjat kapott a CEU rektora a demokrácia védelméért

HírKlikk 2019. február 7. 11:12 2019. feb. 7. 11:12

Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora és a Riporterek Határok Nélkül kapják a nemzetközi Dan David-díjat a demokrácia védelméért tett erőfeszítéseikért. A díjazottak közösen egymillió dollárt kapnak.

A nemzetközileg is elismert Dan David-díjat minden évben három kategóriában osztják ki, területenként egymillió dollár díjazással. A díjat olyan személyeknek és szervezeteknek adják, akik tevékenysége jelentős humán, tudományos és technológiai eredményekhez vezetett a „Múlt”, a „Jelen” és a „Jövő” kategóriájában. Az idősíkokhoz kapcsolódó témák idén a „Makrotörténelem”, a „Demokrácia Védelme” és a „Harc a Klímaváltozás” ellen voltak.

 A Dan David-díj Kuratóriuma szerint Michael Ignatieff riporterként világszerte kiállt a demokrácia és az emberi jogok mellett, és egyike volt az elsőknek, akik figyelmeztettek az etnikai alapú nacionalizmus erősödésének veszélyeire. A Kuratórium méltatta Ignatieff vezetői tevékenységét a CEU élén, amely az országban az akadémiai szabadság, a szabad véleménynyilvánítás és a pluralizmus visszaszorításáért folytatott kampány elleni küzdelem fontos szereplője.

 „Az első reakcióm a döbbenet volt, majd a hála, majd pedig - mivel ezt a díjat a demokrácia védelmében végzett munkám elismeréséért kaptam - az érzés, hogy rengeteg tennivalóm van még” - mondta Ignatieff. „Különösen nagy megtiszteltetés, hogy az elismerést Izraelben, egy nagyszerű izraeli egyetemtől kapom.”

A Riporterek Határok Nélkül (Reporters Without Borders) a legjelentősebb nemzetközi szervezet, amely a sajtószabadság elleni támadásoknak kitett területeken dolgozó újságírókat segíti. Figyelemmel követik a különböző országokban a sajtót és a médiát érintő szabályozásokat, és tárgyi, anyagi és pszichológiai segítséget nyújtanak a hatóságok által diszkriminált és üldözött újságíróknak és szerkesztőségeknek. 1985-ös alapítása óta a Riporterek Határok Nélkül közel 500 újságírónak segített, számos esetben a börtönből, vagy letartóztatásból való kiszabadításukhoz is hozzájárult.

A Dan David-díj Dan David filantróp üzletemberről kapta a nevét, és az ő vízióját képviseli. David célja az volt, hogy elismerésben részesítse mindazokat, akik munkásságukkal hosszútávon hatást gyakorolnak a társadalomra, és támogassa a fiatal diákokat és vállalkozókat, a jövő tudósait és vezetőit. A Dan David-díj egyedülálló módon nem előre meghatározott kategóriákat vesz figyelembe, hanem egy rugalmas rendszer alapján az emberi teljesítmény minden területén elért eredményeket díjazza. Minden évben egy új témát választanak ki három idősíkban, elismerve azokat az eredményeket, amelyek hozzájárulnak a múltról való ismereteinkhez, gazdagítják a jelen társadalmát, és jobbá tehetik a jövőnket.

 A 3 millió dollár összdíjazású Dan David-díjat nemcsak az egyik legrangosabb, hanem az egyik legértékesebb nemzetközi díjként tartják számon. A korábbi Dan David-díjasok között megtalálható Yo-Yo Ma csellista (2006), Robert Gallo professzor (2009), Margaret Atwood regényíró (2010), Ethan és Joel Coen filmrendezők (2011), valamint a Wikipedia alapítója, Jimmy Wales (2015).

 A díjazottak a díj 10 százalékát a szakterületükkel foglalkozó tehetséges diákok és posztgradulális kutatók ösztöndíjára fordítják.

Forrás: Hírklikk