Sargentini a 4. legnagyobb hatást gyakorló képviselő a leköszönő EP-ben

HírKlikk 2019. április 14. 10:45 2019. ápr. 14. 10:45

Bolgár, észt, horvát, lengyel és még román képviselő is van, magyar nincs a Politico által az Európai Parlament elmúlt ciklusának kulcsfigurái közé sorolt negyvenes toplistán. Az EU-ról legalaposabban és legprofesszionálisabban tudósító médiavállalkozásaként tartják számon a Politico-t, amely számára a lista összeállításakor a politikai befolyás számított a leginkább. A Magyarországon igencsak jól ismert holland Judith Sargentini a 4.

Tizennyolc ország EP-jogalkotói találhatók a meghatározó negyven politikus között, olyanok, akik nagy hatást gyakoroltak a napirendre kerülő témák kiválasztásában, s kiemelkedve a 750 képviselő közül trendeket határoztak meg nem csak a jogalkotás színterén, de általában véve is az egész Európai Unióban– írja a Politico.

Azokat keresték, akik kulcsszerepet játszottak az elmúlt öt évben a legnagyobb érdeklődéseket kiváltó viták témájának kijelölésében, olyanokéban, mint a jogállamiságról, az átláthatóságról, a piacszabályozásról vagy éppen a klímaváltozásról szóló viták. Helyet kaptak olyanok is, akik nagy jelentőségű jogszabályok megalkotásában jeleskedtek, pl. kereskedelmi egyezmények, vagy éppen a roamingdíjak eltörlése.

Ezt a szempontrendszert ismerve, sok meglepetést nem okoz, hogy előkelő helyen található rajta az a Judith Sargentini, akinek a jelentése sok fejfájást okozott Orbánnak ér rezsimjének. A vele készített interjúnkat itt olvashatják.

Vannak a negyvenes kör tagjai között azután  olyanok, akiknek a tevékenysége azután vált fontosabbá, hogy ott hagyták az Európai Parlamentet. Összesen 109 képviselő távozott a ciklusban, közülük minimum négyből utóbb miniszterelnök vagy államfő lett – írja a Politico.

Íme a toplista első tíz helyezettje (a linkre rákattintva angol nyelven megismerheti az illető tevékenységét, azt, hogy mit tet le az asztalra:

  1. Matteo Salvini  (olasz)
  2. Nigel Farage (brit)
  3. Roberto Gualtieri (olasz)
  4. Judith Sargentini (holland)
  5. Guy Verhofstadt (belga)
  6. Elizabeth Morin-Chartier (francia)
  7. Elmar Brok (német)
  8. Berndt Lange (német)
  9. Andrzej Duda (lengyel)
  10. Viorica Dăncilă (román)
Forrás: Hírklikk