Schmuck Andor bejöhet – csak nem a választóknak, hanem a Fidesznek

Nagy András 2019. június 11. 14:34 2019. jún. 11. 14:34

Persze, a demokratikus versenynek jót tesz a választási lehetőségek bővülése. De tegyük hozzá: minőségi bővülése. Bejöhet tehát Schmuck Andor, Bede Zsolt vagy akár még egy tucat ön- és közveszélyes jelölt a budapesti előválasztásba, a városvezetésre nyilvánvalóan nem aspiráló kamukihívók közül legfeljebb a közmédia holnapi meg a holnaputáni reggeli műsorának vendégei fognak kikerülni.

Nyilvánvaló, hogy a budapesti előválasztási folyamat erjedésének az EP-választás eredménye ágyazott meg. Azt azonban egyetlen fontos szereplőnek sem szabad szem elől téveszteni, hogy éppen május 26. mutatta meg, hogy az ellenzék mind a 23 fővárosi kerületben többséget tud felmutatni a kormánypártokkal szemben.

Az, hogy Schmuck Andor is beszállt a budapesti előválasztási küzdelembe, így vagy úgy, de egyet biztosan megmutat: az ellenzéknek reális esélye van Tarlós István leváltására a főpolgármesteri posztról, és a budapesti kerületi polgármesteri pozíciók többségének megszerzésére is. Már ha egyértelművé tudja tenni, ki, illetve kik azok, akik mögött a Fidesz elzavarásához szükséges szavazatmennyiség áll, vagyis a valós támogatottság áll.

A három komolyan vehető jelölt ezért jobban teszi, ha a következő bő két hétben kizárólag a saját programjának, arcának hitelesítésével foglalkozik. Mert ebben a versenyben igazából a leendő második és harmadik helyezettnek sincs más választása, mint függetleníteni magát a körülményektől.  A legtöbb, amit ők hárman most a budapesti választókért tehetnek, hogy nem a fent nevezett trollokkal törődnek, hanem saját magukkal. Ezzel szolgálhatják leginkább az ellenzéki szavazók érdekét.

Írhatja az előválasztásból mérhetetlen (na jó néhány százalékra mérhető) népszerűsége ellenére kiszálló Puzsér Róbert, hogy egy polgárháborús valóságshow színtere kezd kibontakozni Budapesten. Azonban bárki, aki nem a politikai kalandor kategóriájába eső jelöltek közül való, nem kell beszálljon a kizárólag Fidesz érdekét szolgáló (cica)harcba. Még csak szópárbajba sem kell bocsátkoznia. Elég, ha fővárosiakat meggyőzi arról, hogy ő az az egy, aki esélyes Tarlós Istvánnal szemben. Mert végül ebben a valóságshowban is csak egy maradhat.