Se olasz, se magyar fasizmusra nincs szükség

HírKlikk 2019. május 20. 11:54 2019. máj. 20. 11:54

Az olasz fasizmus importja elleni tiltakozott az MSZP és a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége a Budapesti Olasz Kultúrintézetnél.

Giorgio Perlasca olasz antifasiszta .hős szobránál fejezte ki tiltakozását az olasz fasizmus importja ellen Hegyi Gyula, az MSZP  alelnöke és Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége elnöke. Hegyi Gyula az MSZP nevében azt közölte, tisztelettel adóznak Giorgio Perlasca antifasiszta hős emléke előtt, tudják, hogy az olaszok legjobbjai bátran küzdöttek a fasizmus ellen, erre a szellemre épült az olasz köztársaság.

Éppen ezért tiltakoznak az ellen, hogy Matteo Salvini személyében és eszméjében Orbán Viktor Magyarországra importálja a fasizmust. Nincs szükség se olasz, se magyar fasizmusra, ezért az MSZP és a MEASZ azt kéri    Budapesti Olasz Kultúrintézettől, hogy rendezzen konferenciát az olasz antifasizmus hagyományáról, és egész tevékenységével képviselje az antifasiszta Olaszország haladó értékeit. Hegyi hangsúlyozta tiltakozásuk nem az olasz nép ellen szól.

Hanti Vilmos arról beszélt, 1945 óta küzdenek azért, hogy ne ismétlődhessenek meg a II. világháború borzalmai. Az utóbbi időben azt tapasztalják, mintha ujjáéledőben lenne a fasiszta szellem nem csak Európában, Magyarországon is. Tiltakoznak az ellen, hogy ezt képviselje a miniszterelnök vagy bármely más európai vezető.

Azt tanácsolta a polgároknak, az európai parlamenti választáson ne a szélsőséges, hanem a demokratikus, békességet képviselő pártokra szavazzanak. Hegyi Gyula és Hanti Vilmos koszorút helyezett el Giorgio Perlasca szobránál, majd átadták a tiltakozó petíciót a Budapesti Olasz Kultúrintézetben.

Forrás: Hírklikk