Trump magának is ellentmondva dicsérte meg Orbánt

Nagy András 2019. május 14. 13:56 2019. máj. 14. 13:56

"Nem szabad elfelejteni, hogy Magyarország nagyon jó NATO-tag" - jelentette ki Donald Trump hétfőn Washingtonban, amikor arról kérdezték, a magyarországi demokrácia hanyatlása aggasztja-e. Ez érdekes kijelentés abból a szempontból, hogy az USA elnöke korábban még lehordta azokat az országokat, köztük hazánkat, amik nem teljesítik a NATO által előírt két százalékos védelmi kiadást a költségvetésükben.

Az Orbán Viktorral tartott sajtótájékoztatóján tett kijelentése Trumpnak azért érdekes, mert éppen ő volt az, aki az elmúlt években a leghangosabban bírálta azokat a NATO-tagállamokat, köztük Magyarországot, akik nem teljesítik az Észak-Atlanti Szerződés Szervezete által előírt kétszázalékos védelmi kiadást a saját költségvetésükben.

Sőt, az Egyesült Államok elnöke a tavaly nyári brüsszeli NATO-csúcson GDP arányosan már a négy százalékos vállalást írta volna elő, azokat az államokat, amelyek rosszabbul teljesítenek, pedig állítólag a NATO-védőernyő visszavonásával is megfenyegette.

A két százalékot tavaly összesen négy NATO-tagnak sikerült megugrania, az Egyesült Államok (3,6 százalék) mellett Görögország (2,4 százalék, Nagy-Britannia (2,2 százalék) és Észtország (2,1 százalék), teljesítette, a kelet-közép-európai térségből Lettország, Litvánia, Románia és Lengyelország pedig már idén teljesítheti a 2 százalékot.

Ezzel szemben Magyarországon idén a nagy haderőreform, és fegyverzetbővítés ellenére is csupán a GDP 1,2 százalékát teszik ki a védelmi kiadások az Átlátszó adatai szerint. Tavaly nyáron Orbán Viktor azt ígérte, hogy az elkövetkező években a kormány több mint a duplájára növeli a Magyar Honvédség költségvetését, a kormány szerint 2024-re érjük el a NATO által követelt két százalékos szintet.