Trumpulin

HírKlikk 2019. május 10. 10:24 2019. máj. 10. 10:24

Idestova tíz éve vár arra Orbán Viktor, hogy találkozhasson az amerikai elnökkel. Az általa folytatott politika alapján ugyanakkor erre esély sem nyílt, amíg Obama volt az Egyesült Államok első számú embere, viszont Trump győzelme könnyű utat ígért neki a Fehér Házba. Könnyű utat, hiszen Orbán volt az első és sokáig az egyetlen politikus, aki a választási küzdelem során nyíltan kiállt Trump mellett a Hillary Clintonnal folytatott harcban, ráadásul úgy, hogy szinte semmi esélyt nem adtak Trumpnak a győzelemre.

Éppen ezért, a váratlan siker után a többség az jósolta, hogy Orbán Viktor hamarosan Washington vendége lesz, ám nem így történt. A találkozóra mostanáig várni kellett, oly sokáig – hisz eltelt három év -, hogy már-már azt lehetett hinni: a találkozóból nem lesz semmi. Most azonban, hirtelen felgyorsultak az események, hétfőn, tehát május 13-án létrejön a Trump-Orbán találkozó.

Ma még nem tudni, hogy a tárgyalásoknak mik lesznek a témái; az amerikai elnök viszonozni fogja a magyar miniszterelnök gesztusát, és támogatásáról biztosítja, avagy – mit néhányan jósolják – Trump nem kerülheti meg a bírálatokat sem.

Az elemzők megosztottak, van aki az amerikai fegyverüzlet nyélbeütését várja a randevútól, mások szerint szóba kerülnek majd az orosz és a kínai kapcsolatok, feltehetően rosszallóan; Trump szeretné Orbán leválasztani erről a vonalról. Nagy talány, hogy a vendéglátó kellően fontosnak tartja-e a magyar szabadságjogok jelentős megnyirbálását, a média elfoglalását, a bíróság fokozatos bekebelezését, vagy ezek fölött átlép. Abban sem állnak egyelőre információk a rendelkezésünkre, hogy az elnököt érdekli-e és megvitatja-e az Európai Unió május végi választása, illetve az, hogy a vendége a szélsőjobb, nacionalista pártok vezetőivel cimborál.

Vajon önök mit gondolnak ezekről a kérdésekről? Kíváncsiak vagyunk olvasóink véleményére, ezért mostantól egy új rovatot indítunk: aktuális kérdésekben fogjuk megszavaztatni önöket. Elsőként éppen ezt az izgalmas témát választottuk: mit gondolnak a Hírklikk olvasói a hétfői találkozóról. A válaszok alapján azt is meg tudjuk majd ítélni, hogy a tárgyalás trambulint (trumpulint, bocsánat) jelent majd Orbán számára ahhoz, hogy folytassa eddig politikáját, vagy éppen ellenkezőleg, a konszolidáció irányába fog hatni.

Forrás: Hírklikk