Ungár: Akinek a gyermeke autizmus diagnózist kap, automatikusan járjon a gyod

HírKlikk 2019. január 26. 19:57 2019. jan. 26. 19:57

Január elsejétől – elsősorban az ellenzék és a civilek közös erőfeszítéseinek sikereként – a kormány átformálta az ápolási díjak rendszerét, amelynek eredményeképpen az önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók számára bevezette a gyermekek otthon gondozási díját (gyod), amelynek összege havi bruttó százezer forint. Azonban ez csak félsiker, ugyanis a kormány nem ismerte el foglalkoztatási jogviszonynak az ápolást. Megkülönböztette viszont az otthon ápolókat a saját gyermeküket ápolókra, illetve az ugyancsak önellátásra képtelen hozzátartozójukat (szülőt, testvért, házastársat stb.) ápolókra. A témában Ungár Péter volt az ECHO TV vendége.

"Egy olyan országban, ahol gondoskodási válság van, az, hogy kiterjedjen az ápolási díj azokra is, akik nem gyermeküket, hanem idős szüleiket, rokonaikat gondozzák, nagyon fontos"

- hangsúlyozta Ungár Péter az ECHO TV Napi aktuális című műsorában.

Az LMP-s politikus hozzátette: az sem biztos, hogy akik a gyereküket ápolják, egy év múlva is kapják a gyodot, mivel a humántárca új feltételeket vezet be az érintettek számára, és az év második felében – fél év leforgása alatt – felülvizsgálja a jogosultak körét.

Ungár hangsúlyozza: a pontrendszerrel kapcsolatban számos aggály merül fel, ezek közül az egyik legsúlyosabb, hogy nem világos, hol fellebbezhetnek a szülők, ha kedvezőtlenül pontoznák a gyermeküket, aminek következtében kiesnek az ellátási rendszerből.

"Az, hogy Magyarországon a családok évében vannak olyan emberek, akik a sérült gyermeküket nem tudják fejlesztésekre vinni megengedhetetlen. Akinek a gyermeke autizmus diagnózist kap, automatikusan járjon a gyod. Ez az összeg költségvetési szinten egy nagyon kis összeg"

- hívta fel a figyelmet Ungár Péter.

Forrás: Hírklikk