Zuzana Caputová: az új szlovák kormány folytatja Ukrajna támogatását

HírKlikk 2024. április 16. 16:25 2024. ápr. 16. 16:25

A Robert Fico által tavaly október óta irányított szlovák kormány folytatja Ukrajna támogatását, és ez várhatóan nem fog megváltozni Peter Pellegrini megválasztott elnök hivatalba lépése után sem – jelentette ki Zuzana Caputová leköszönő szlovák elnök kedden Varsóban.

Zuzana Caputová és Andrzej Duda lengyel elnök a kétoldalú megbeszélést követő közös sajtókonferencián összefoglalták az utóbbi öt évben folytatott lengyel-szlovák együttműködés eredményeit. Duda méltatta Szlovákia hozzájárulását a nemzetközi formátumokhoz, köztük a visegrádi csoporton belül folytatott együttműködéshez.

Újságírói kérdésre válaszolva, Caputová úgy ítélte meg: utódja, Peter Pellegrini júniusi hivatalba lépése után feltehetőleg „nem változnak meg az Ukrajna támogatásával összefüggő konkrét lépések", már csak azért sem, mert a szlovák államfő hatásköre erre nem terjed ki.

Szlovákia átadott Kijevnek )mindent, amire képes volt, elérte lehetőségeinek határát" – utalt Caputová az Ukrajnába irányuló korábbi szlovák fegyverszállításokra.

Az új szlovák kormány is folytatja „a segítségnyújtás minden formáját, beleértve az üzleti alapú katonai támogatást", a más országokból érkező, Szlovákián áthaladó segélyszállítmányok átengedését, katonák kiképzését, valamint az Ukrajna támogatására és az Oroszországgal szembeni szankciókra vonatkozó európai uniós döntéshozatal támogatását is – erősítette meg Caputová.

Megjegyezte: az új kabinet és az új elnök esetében „bizonyos retorikai váltásról van szó", gyakorlati lépéseivel viszont Szlovákia továbbra is segíti Ukrajnát.

Andrzej Duda egy másik újságírói kérdésre válaszolva reagált arra, hogy Donald Tusk kormányfő hétfőn bejelentette: Lengyelország csatlakozna az európai légvédelmi rendszerhez.

A lengyel vezetésnek eddig egyértelmű volt az álláspontja ebben az ügyben – válaszolt Duda. Felidézte: Lengyelország már több éve építi a Patriot-rendszeren alapuló egységes légvédelmi rendszert, amely az amerikai és a NATO-rendszerekkel is kompatibilis.

Az európai légvédelmi rendszer pedig egy, 2022-ben kezdeményezett „német üzleti projekt", amely teljesen eltér a lengyel légvédelmi pajzstól – érvelt Duda.

Megjegyezte: meg kellene ismerni a Tusk által bejelentett lépés részleteit, ő viszont nem tudja elképzelni a már létesülő-félben lévő lengyel projekt elhagyását. „Úgy értelmezem ezt (a nyilatkozatot), hogy a miniszterelnök úr többletlépésként fontolgatja az (európai) rendszerhez való csatlakozást" – fogalmazott a lengyel államfő.

Forrás: MTI