Szigorúbb európai fellépés várható Kína ellen

HírKlikk 2024. április 25. 17:10 2024. ápr. 25. 17:10

Az Európai Unió vizsgálatot rendelt el több kínai egészségügyi készülék ügyében, néhány nappal azelőtt, hogy Hszi Csin-Ping elnök európai körútra indul.

Az eljárás akár 9 hónapig is eltarthat, és célja annak kiderítése, hogy Peking nem részesíti-e jogtalan versenyelőnyben a saját vállalatait. A villanyautók ügyében az EU-hatóságok már egy ideje próbálják kideríteni, nem élveznek-e törvénytelen állami támogatást a kínai gyártók.

Ha igen, akkor az új vámokhoz vezethet. Emellett arra is igyekeznek fényt deríteni, hogy mekkora hivatalos hátszelet élvez a kínai konkurencia a szélkerekek, a napkollektorok és vasút területén.

A Bloomberg szerint a kontinens az eddiginél határozottabban kíván reagálni a kínai kereskedelem politikára. Zavarja ugyanis, hogy mennyire megnőtt az ázsiai ország termelési kapacitása, továbbá a hatalmas kereskedelmi többlet, valamint az, hogy Peking segíti az orosz inváziót. Ha a vizsgálatok arra jutnak, hogy nem érvényesül a kölcsönösség a közbeszerzések piacán, akkor Brüsszel korlátozhatja a kínai jelentkezők részvételét a versenytárgyalásokon.

Az EU azzal érvel, hogy a kínaiak piactorzító eszközöket vetnek be és az a céljuk, hogy jövőre hazai cégektől vegyék az alapvető gyógyászati felszerelések 85 százalékát. Ezen felül hátrányos megkülönböztetést alkalmaz az importban, egyúttal megnehezíti a külföldi riválisok számára az ottani beruházásokat.

Mindezek a kérdések alighanem előkelő helyen szerepelnek a napirenden, amikor Hszi a jövő hónap elején felkeresi Franciaországot, Magyarországot és Szerbiát. Ráadásul a héten a német rendőrség letartóztatott négy embert, hármuk ellen az a vád, hogy ipari kémkedést folytattak Kína javára.